Eenvoudige kaassaus

  • 45 g boter
  • 40 g bloem, gezeefd
  • 4 dl melk
  • 2 volle eetl. fijn geraspte belegen Goudse kaas
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • eventueel snufje geraspte nootmuskaat

Smelt de boter in een pannetje boven een niet al te hoge warmtebron.
Wacht tot het schuim op de boter begint weg te trekken.
Voeg de bloem ineens toe en roer alles goed door.
Dit mengsel wordt een roux genoemd.
Neem het pannetje van de warmtebron en blijf nog 1 minuut roeren.
Verhit de melk tot lauwwarm.
Zet het pannetje met de roux opnieuw op de warmtebron en giet al roerend beetje bij beetje de melk erbij.
Blijf zolang roeren tot een gladde saus is ontstaan.
Roer tijdens het doorkoken van de saus de kaas er beetje bij beetje door en laat de kaas al roerend in de saus oplossen.
Breng daarna de saus op smaak door er wat een snufje geraspte nootmuskaat aan toe te voegen.

Tip
Wanneer je de saus bij bloemkool, koolrabi, schorseneren of asperges wilt geven, vervang dan de helft van de aangegeven hoeveelheid melk door het kookvocht van de groente.

Terug