Dragonsaus - I

  • 5 dl véloutésaus
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1½ theel. fijngehakte dragonblaadjes of
    1 theelepel gedroogde dragonbiaadjes
  • 1 eierdooier
  • 3 eetl. room

Breng de wijn aan de kook en voeg de dragonbiaadjes toe.
Leg het deksel op de pan en laat alles gedurende 10 minuten heel zachtjes trekken.
Zeef het vocht en roer het door de saus.
Breng de saus tot aan het kookpunt en laat hem onder voortdurend roeren nog enkele minuten heel zachtjes doorkoken.
Roer eierdooier en room in een kommetje goed door elkaar.
Doe er 3 eetlepels hete saus bij en schenk het mengsel bij de saus.
Roer de saus goed door en neem onmiddellijk daarna het pannetje van de warmtebron.
De saus mag na het toevoegen van de ‘liaison’ van eierdooier en room niet meer aan de kook komen.
De saus krijgt in dat geval een minder aangenaam uiterlijk.

Tip
Dragonsaus wordt bij verschillende vleesgerechten opgediend.
Op precies dezelfde wijze kan je ook andere sauzen met tuinkruiden maken.
Je dient daarbij wel te bedenken dat het uitsluitend tuinkruiden moeten zijn die met een vloeistof kunnen worden meegekookt.
Enkele voorbeelden zijn bladselderij, citroenmelisse, kruizemunt en bonekruid.
Ook met tijm, venkel en jeneverbessen kan een dergelijke saus worden bereid.

Bron: NN


Dragonsaus - II

dragonsaus (2K)

  • 3 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • een handvol dragon (vers)
  • gemalen peper
  • 1 glas rode wijn
  • een scheut vloeibare honing
  • boter

Boter laten warm worden, de fijn gesneden sjalotten, knoflook en dragon toevoegen.
Laat deze even stoven voeg peper, honing en wijn toe laat inkoken.
Dit alles door een zeef en terug opkoken.
Indien nodig bijkruiden en binden met bindmiddel voor donkere sauzen.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij


Dragonsaus - III

heel simpel en vlug klaar

dragonsaus3 (2K)

voor 2 personen

  • 75 g verse dragon
  • 40 cl room
  • peper
  • zout
  • 3 sjalotjes
  • boter

Snijd de sjalotjes zeer fijn en stoof deze aan in een beetje boter.
Pluk de blaadjes van de dragon, houd enkele takjes apart voor garnering.
Blaadjes dragon met room in een maatbeker doen en met een staafmixer dit samen zeer goed mixen.
Voeg dit bij de sjalotjes en laat het even inkoken, kruiden met peper en zout.

Opmerking
Deze saus kan zowel met vlees als vis en pasta geserveerd worden.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij


Dragonsaus - IV

  • 2 eetl. boter
  • 2 eetl. bloem
  • 2 dl bouillon
  • ½ l slagroom
  • mespunt mosterd
  • verse of gedroogde dragon
  • zout _amp+ peper
  • citroensap

Smelt in een pan de boter, voeg de bloem toe en giet al roerend de bouil-
lon erbij tot een gladde saus is ontstaan.
Voeg daarna de slagroom toe en laat de saus even doorkoken.
Breng de saus op smaak met zout, peper, citroensap en mosterd.
Voeg vlak voor het serveren de gehakte dragon aan de saus toe.
Lekker over varkensvlees.

Bron: Astrid Veltman

Terug