Chutney van kweepeer met abrikozen

Chutney van kweepeer met abrikozen

  • 750 g kweeperen, schoon gewicht*
  • 600 g zoetzure handappelen, schoon gewicht*
  • 125 g gedroogde abrikozen
  • 140 g verse gemberwortel geschild
  • 375 g ui, gesneden
  • 4 rode Spaanse pepers, pitjes en zaadlijsten verwijderen
  • 3 theel. gemalen kardemom
  • 2 theel. zout
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 60 cl Franse rode wijnazijn

* Schoon gewicht = Geschild en zonder klokhuizen

Schil kweeperen en appels, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes.
Snijd de abrikozen in smalle reepjes en schil de gemberwortel alvorens die in zeer kleine stukjes te snijden.
Dit kan eventueel ook in een keukenmachine.
Doe alles ingrediënten met 30 cl water in een ruime pan met een goed sluitende deksel.
Breng aan de kook en laat alles in de gesloten pan op een laag vuur ruim 3 uur zachtjes koken, onder af en toe roeren, tot de chutney stevig is.
Doe de chutney in met water uitgekookte potten (ook de deksels meekoken).
De potten en deksels kan je ook op 100 °C in de oven plaatsen.
Pas dan wel op bij het vullen van de hete potten.
Zet de potten na afsluiting 10 minuten op de kop.

Chutney serveertips
Lekker bij Indiase gerechten zoals curry maar ook bij kip.
Ook lekker op brood met kaas of ham.

Tips
Laat chutney bij voorkeur een maand staan voor de pot open te maken.
De smaken kunnen zo nog wat meer op elkaar inwerken.
De chutney is dan nog lekkerder!

Bron: Rudolf Dierick
Gepubliceerd door: Okke Amerongen - Kweeperen

Terug