Ouderwetse botersaus

  • 100 g boter

Snijd de boter in kleine stukjes en klop ze na het op smaak brengen van de véloutésaus door de saus.
Neem tijdens het kloppen het pannetje van de warmtebron en blijf zolang doorkloppen tot de boter geheel in de saus is opgenomen.

Tip
De ouderwetse botersaus smaakt goed en wordt gegeven bij sommige groenten, zoals asperges en bij gepocheerde vis.
Gebruik in het laatste geval voor het maken van de véloutésaus het pocheervocht van de vis.
Wanneer de saus bij gepocheerde vis wordt gegeven kunt u er tegelijk met de boter ook 1 tot 2 theelepels fijne mosterd aan toe voegen.

De botersaus smaakt pas echt ouderwets, wanneer u gezouten boerenboter gebruikt.
Wanneer u de saus, die - nadat de boter erdoor is geklopt - een temperatuur van ongeveer 80 °C heeft, over een gerecht schenkt dat een hogere temperatuur heeft is de kans groot dat een deel van de boter zich van de saus afscheidt.
Om dat te voorkomen kan je tegelijk met de boter 4 eetlepels warme (koffie-)room door de saus kloppen.

Terug