Basis vinaigrette - I

  • 4 eetl. lekkere olijfolie, eerste persing
  • 1 eetl. frisse rode wijnazijn
  • zout

Meng de azijn met wat zout.
Roer er de olie doorheen.
Proef goed.
Wil je een gebonden vinaigrette, roer dan al kloppend de olie met een dun straaltje bij de azijn.
Deze vinaigrette blijft even lobbig, maar wil je hem echt binden, gebruik dan een eigeel, meng er de azijn en het zout door en giet er al kloppend de olie bij.

Meeuwig & Zn.


Basis vinaigrette - II

  • 3 eetl. olie
  • 1 eetl. azijn
  • ½ theel. zout
  • versgemalen peper
  • ½ theel. mosterd

Doe het zout en de azijn in een kommetje en roer tot het zout is opgelost.
Doe er dan de mosterd bij en roer tot die ook vloeibaar is.
Maal er dan peper boven en roer door.
Voeg er de olie bij en klop flink tot het bindt.
Het moet dikker worden met kleine belletjes erin.
Dit is een goede saus voor heel veel bladsla en groentesalades.
Door telkens verschillende soorten olie, azijn. en mosterd te gebruiken, brengt u de nodige variatie aan.
De saus is erg lekker met zonnebloemolie en natuurazijn.
Neem olijfolie voor zuidelijke salades.
Experimenteer eens met notenolie (lekker bij groene sla) en met balsamicoazijn (vooral bij sla met een wat sterkere smaak).
Als u over een bepaalde vinaigrette tevreden bent, kunt je hem ook in grotere hoeveelheden maken.
Neem een apothekersflesje van ¼ of ½ liter.
Vermeng 1½ dl of 3 dl olie, ½ of 1 dl azijn en ½ of 1 eetlepel mosterd met zout & peper en doe dat in het flesje.
Schud het voor ieder gebruik even flink en het is weer mooi gebonden.
Bewaar het in de koelkast.

Bron: Astrid Veltman

Terug