Babi pangangsaus - I

voor ca. 3 dl

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetl. (arachide)olie
  • 2 dl bouillon, event. van tablet
  • 1 theel. djahé
  • 1 theel. sambal oelek
  • 4 eetl. tomatenpuree
  • 1 eett. droge sherry
  • 2 eetl. Javaanse of bruine basterdsuker
  • 1 eetl. ketjap manis

Hak ui en knoflook ragfijn.
Verhit de olie in een wadjan of wok.
Fruit de ui en de knoflook er gedurende 2 minuten in.
Voeg vervolgens bouillon, djahé, sambal oelek, tomatenpuree, sherry en suiker toe.
Blijf zolang roeren tot een egaal mengsel is verkregen.
Laat de saus 3 minuten op een laag afgestelde warmtebron zachtjes pruttelen.
Roer de kerjap erdoor en voeg eventueel 1 á 2 eetlepels kokend water toe.

Bron: Bron: 'Met Conimex thuis in de Oosterse keuken'


Babi pangangsaus - II

  • ½ kopje kippenbouillon
  • 2 eetl.suiker
  • 1 eetl. sherry (droog)
  • 1 eetl. olie
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 klein uitje
  • ½ theel. ve-tsin
  • ½ theel. knoflookpoeder

Fruit het gesnipperde uitje met knoflook poeder in de olie mooi goudgeel.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat de saus onder goed roeren 5 minuten sudderen.


Babi pangangsaus - III

  • 2 kopjes bouillon
  • 6 eetl. suiker
  • 4 eetl. sherry
  • 4 eetl. olie
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 2 grote uien
  • 2 theel. knoflookpoeder
  • 4 theel. sambal (soort naar keuze)
  • 2 theel. ve tsin (kan ook weggelaten worden)

De gesnipperde ui met knoflookpoeder en kerriepoeder fruiten, daarna de andere benodigdheden toevoegen.
Onder goed roeren 5 minuten laten sudderen.
Eventueel verdikken met bloem.
Daarna vlees en saus vermengen en opdienen met rijst.


Babi pangangsaus - IV

  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 dl water
  • ½ dl azijn
  • ½ dl gembersiroop
  • 5 bolletjes stemgember
  • 2 theel. aardappelmeel of maizena
  • boemboes:
  • ½ theel. gemberpoeder
  • 2 theel. sambal oelek
  • 2 theel. suiker
  • zout

Vermeng de tomatenpuree met het water en zet dit op het vuur.
Voeg de boemboes toe, laat het geheel even borrelen en voeg dan de azijn en de gembersiroop toe.
Rasp de bolletjes gember en doe ze bij de saus.
Bind de saus met aardappelmeel of maizena.
Deze saus kan bij babi panggang zowel warm als koud worden geserveerd.
Afgekoeld is de saus in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar.


Babi pangangsaus - V

  • 3 eetl. tomatenketchup
  • 1 eetl. boter
  • 2 eetl. ketjap
  • 2 eetl. azijn
  • 1 theel. sambal
  • 2 theel. paprikapoeder
  • 2 eetl. bruine suiker
  • 2 teen knoflook
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 ui

Fruit de ui en de knoflook.
Doe er alle ingrediënten bij, laat de saus enkele minuten zachtjes koken en bind haar met een eetlepel maizena.
Breng de saus eventueel op smaak met 1 theelepel ve-tsin.

Terug