Ananaschutney - I

Ananaschutney

  • 300 g uien
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g ananasvruchtvlees
  • 1 rode peper
  • 3 eetl. zonnebloemolie
  • 2 eetl. bruine suiker
  • 2 eetl. licht mosterdzaad
  • 2 eetl. balsamicoazijn
  • 2 eetl. witte wijnazijn
  • zout
  • peper
  • 5 stelen koriandergroen

Snij de uien, knoflook en ananas apart in blokjes.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaden en snijdt ze in kleine blokjes.
Verhit de olie in een steelpan.
Bak de knoflook en uien tot ze doorschijnend zijn.
Voeg suiker toe en karameliseer licht.
Voeg ananas, peper en mosterdzaad toe en stoom gedurende 5 minuten.
Blus met beide azijn en kook 30 minuten op middelhoog vuur.
Kruid de chutney met zout & peper en laat afkoelen.
Hak de koriander met de zachte stelen fijn en voeg toe aan de chutney.

Opmerking
Gaat goed samen met gevogelte en lamsvlees.

Bron: essen & trinken


Ananaschutney - II

Ananaschutney

  • 4 - 5 kopjes ananas, in blokjes gesneden
  • 2 eetl. rozijnen (optioneel)
  • ½ theel. pure mosterdolie
  • 1½ theel. panch phoron
  • 2 tot 3 gedroogde rode chili-peper
 
  • ⅓ kopje suiker, naar eigen smaak
  • ¾ kop water
  • 3 cm verse gember, geschild en geraspt
  • een snuifje zout
  • 2½ eetl. citroensap

Verhit een pan/pot en voeg de mosterd olie toe.
Verhit de olie tot er rook vanaf komt.
Zet uit en laat het afkoelen.
Zet op het vuur en voeg de panch phoran en de rode droge chili peper toe aan de olie, en bak ze tot ze weer een tint donkerder en geurig worden, ongeveer een minuut.
Combineer suiker en water.
Zet het vuur lager en giet de suiker water in de pan en breng het aan de kook.
Voeg het citroensap, zout en de gember, in blokjes gesneden ananas en rozijnen (als je ze gebruikt) en kook tot de ananas zachter wordt en het water stroperig wordt.
Dit duurt ongeveer 30 – 45 minuten.

Dressing
In een koekenpan, alle kruiden fruiten, behalve de rode chilipoeder, tot ze geuren en een tint donkerder worden.
Het mag niet meer dan 2 minuten.
Koel af en voeg de rode chilipoeder toe aan de geroosterde specerijen.
Maal ze tot een poeder.
Dit heet Bhaja Moshla, geroosterde specerijen.
Voeg ongeveer 1 eetlepel van dit mengsel toe aan de afgekoelde chutney en roer door elkaar.
Bewaar de afgekoelde chutney in een schone luchtdichte pot in de koelkast maximaal 2 weken.

Bron: Zelfmaak recepten

Terug