Abrikozensaus

  • 16 gedroogde abrikozen
  • 5 dl witte wijn, bij voorkeur Rijnwijn
  • 2 eetl. citroensap, gezeefd
  • 150 - 175 g witte basterdsuiker
  • 4 eierdooiers
  • 1 ei

Week de abrikozen gedurende 12 uur in de wijn.
Kook ze daarna in de wijn tot ze gaar zijn.
Reken hiervoor niet veel meer dan 20 tot 25 minuten.
Wrijf de vruchten door een fijne zeef of maak er met behulp van uw keukenmachine een fijne puree van.
Roer er vervolgens het citroensap en de helft van de suiker door.
Doe de eierdooiers en het ei in een kom.
Voeg de rest van de suiker toe en klop het geheel tot een licht schuimige massa is ontstaan.
Plaats de kom in een pan met water dat tegen de kook wordt aangehouden en roer er eetlepel voor eetlepel de abrikozenpuree door.
Blijf daarna roeren tot een vrij gladde en gebonden saus is verkregen.
Je kan de saus zowel warm als koud opdienen bij puddingen en ijsgerechten.
De abrikozensaus leent zich ook goed om te gebruiken bij de bereiding van taarten en gebak.

Tip
Op dezelfde wijze als de abrikozensaus kan je sauzen bereiden met andere gedroogde vruchten, zoals perziken, pruimen en appeltjes.

Terug