Aardbeiensaus

  • 350 g verse aardbeien, schoongemaakt
  • 2 eetl. droge witte wijn
  • 50 - 75 g suiker

Je dient de vruchten na het wassen en schoonmaken goed te laten uitlekken.
Vervolgens snijdt u ze in uiterst kleine stukjes.
Doe de stukjes samen met de suiker en de wijn — eventueel te vervangen door water — in een pan.
Breng het geheel boven een matige warmtebron aan de kook.
Laat de vruchten zachtjes koken tot ze zacht zijn geworden.
Wrijf ze daarna door een fijne zeef of pureer ze in uw keukenmachine.
Warm de saus nog even op indien je hem warm wilt serveren of laat hem afkoelen wanneer je de saus koud wilt geven.

Tip

Voeg enkele druppels citroensap aan de saus toe om de smaak een fris accent te geven.
Je kan ook een mespunt geraspte citroenschil toevoegen.

Je kan een aardbeiensaus warm geven bij warme bitterkoekjes- of griesmeelpudding.
Koude aardbeiensaus smaakt eveneens goed bij tal van puddingen en ook bij veel gerechten met ijs doet zo’n saus van verse vruchten het altijd uitstekend.
In plaats van aardbeien kan je voor een vruchtensaus ook frambozen, kersen, perziken, abrikozen, bramen en rode of zwarte bessen gebruiken.
Het is verstandig na de bereiding de saus goed te proeven.
Wanneer de smaak je wat al te wrang voorkomt kan je er naar smaak nog wat basterdsuiker doorroeren.

Terug