Witlofsalade met gebakken kip en een yoghurtvinaigrette

witlofsalade_kip_yoghurtvinaigrette (4K)

    • voor de salade
  • 500 g kipfilet
  • 500 g aardappelen (vastkokend)
  • 500 g (grond)witlof
  • 100 g veldsla
  • 40 g tuinkers
  • 1 appel (handappel, bv. Jonagold)
  • ¼ busseltje bieslook
  • enkele takjes platte peterselie
  • een takje dragon
  • een snuif kippenkruiden
  • peper
  • zout
    • voor de yoghurtvinaigrette
  • 5 dl volle yoghurt
  • 2 eetl. graanmosterd
  • 1 eetl. honing
  • een scheutje ciderazijn
  • een scheut notenolie
  • peper
  • zout

Spoel de aardappelen en kook ze ongeschild gaar in water met een snuif zout.
Giet de aardappelen nadien af en laat ze een beetje afkoelen.

De yoghurtvinaigrette
Schep de yoghurt in een mengschaal.
Voeg de graanmosterd, de (cider)azijn en de notenolie toe.
Breng het zure in balans met een beetje honing.
Proef de vinaigrette en voeg een beetje zout & peper van de molen toe.
Roer en zet het sausje koel.

De salade met kip
Snijd elke witlofstronk overlangs in twee.
Verwijder met je mes het taaie hart dat onderaan het stronkje zit.
Snijd de groente in matig fijne stukken.
Kies voor bijv. lange repen.
Spoel de appel en snijd de vrucht in dunne plakjes.
Snijd de plakjes fruit nog eens in twee.
Doe de grove snippers witlof en de stukjes appel in een ruime serveerschaal.
Lepel er meteen een beetje van de yoghurtvinaigrette over en roer.
Dat voorkomt verkleuring van de appel en het witlof.
Neem de aardappelen in de schil erbij.
Nu ze een beetje afgekoeld zijn, kan je de knollen makkelijker schillen.
Pluk het dunne vel weg met een aardappelmesje.
Snijd de aardappelen in hapklare stukken en leg ze op de serveerschaal.
Strooi er ook de fijngehakte kruiden overheen.
Spoel de delicate blaadjes veldsla in ruim water.
Laat het groen uitlekken en hou de sla opzij.
Zet ook de tuinkers klaar.
Verzamel en spoel de verse tuinkruiden.
Ik kies voor bieslook, platte peterselie en wat dragon.
Snijd de pijpjes bieslook in grove stukken.
Pluk de blaadjes van de platte peterselie en van de dragon.
Snipper de kruiden matig fijn.
Leg je hand bovenop de kipfilet en snijd het vlees met een scherp mes in twee lapjes die precies even dik zijn.
Snijd de lapjes kipfilet vervolgens in reepjes van ongeveer een centimeter breed.
Verhit een scheutje olijfolie (of een klontje boter) in een braadpan op een stevig vuur.
Strooi wat peper van de molen en een flinke snuif kippenkruiden over het vlees.
Bak de kippenreepjes goudbruin.
Bouw de salade verder op.
Leg een deel van de gebakken kip bovenop de aardappelen met witlof.
Voeg een flinke portie veldsla en tuinkers toe en lepel er nog wat vinaigrette over.
Leg de rest van de reepjes gebakken kip erbovenop.
Serveer de sla meteen.
Zet gerust een extra potje met vinaigrette op de tafel.

Bron: Lekker van bij ons, KIP lekker

Terug