Tomatensalade - I

  • 5 à 6 tomaten
    (afhankelijk van de maat),
    koop een aromatisch soort, ruik eraan!
  • peper uit de molen
  • fleur de sel
  • (selderijzout)
  • witte balsamicoazijn
  • tomatenolijfolie
    (zelfgemaakt of van gedroogde tomaten)
  • 1 fijngehakte sjalot
    of 2 kleine fijngehakte sjalotjes
  • 2 fijngehakte tenen knoflook

Pliseer de tomaten op de bekende manier, bewaar de velletjes (in de diepvries) voor een fond of olie.
Snijd de tomaten in plakken van een halve cm dik en leg deze in een schaal.
Bestrooi ze met zout & peper en sprenkel er eerst de azijn en daarna royaal olie over.
Strooi tenslotte de knoflook en de sjalot over de salade.
Bij gebrek aan tomatenolie kunt u ook een goede olijfolie gebruiken.
Tomatenolie versterkt de tomatensmaak en is als volgt zelf te maken:
Neem tomatenafval (pitjes en schillen) en bewaar dit in de diepvries tot u voldoende heeft.
Verwarm in een pannetje driemaal zoveel olijfolie als tomatenafval, voeg het tomatenafval toe en laat alles op heel zacht vuur ± 3 uur trekken.
Zeef de olie en bewaar hem in een brandschone fles.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Tomatensalade - II

tomatensalade (3K)

voor 2 personen

  • 2 tomaten, in plakjes gesneden of
    10 cherry tomaatjes gehalveerd
  • 1 eetl. pijnboompitjes
  • 100 g cottage cheese
  • ½ eetl. pesto
  • een aantal verse blaadjes basilicum
    • marinade
  • 2 eetl. olijfolie
  • ½ eetl. balsamico-azijn
  • 1 theel. suiker of honing
  • een mespuntje mosterd
  • peper en zout

Meng de marinade-ingrediënten en schep er voorzichtig de tomaten door.
Zet dit ongeveer een half uur op een koele plaats weg.
Meng ondertussen de pesto door de cottage cheese.
Rooster de pijnboompitjes goudbruin.
Serveer op elk bordje de tomatensalade versierd met een schep cottage cheese bestrooid met pijnboompitjes en basilicum.
Lekker met vers (Italiaans Foccacia) brood.

Bron: Odin recepten


Tomatensalade - III

  • 8 blaadjes basilicum
  • ½ eetl. citroensap
  • 1 eetl. (olijf)olie
  • 5 tomaten
  • 6 olijven zonder pit
  • 1 eetl. kappertjes

Was de basilicum en knip de blaadjes in smalle reepjes.
Maak een dressing van het citroensap, een halve eetlepel water, de olie, de basilicum en wat peper.
Was de tomaten en snijd ze in parten.
Schep de dressing er door.
Snijd de olijven in plakjes.
Meng de kappertjes en de olijven door de tomaten.

Menusuggestie
Lekker met blokjes gebakken tofu en aardappelpuree.

Bron: Voedingscentrum


Tomatensalade - IV

  • 4 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
  • 4 eieren, hardgekookt gepeld fijngehakt
  • ¾ krop sla, schoongemaakt en in smalle reepjes gesneden
  • 3 eetl. olijf- of zonnebloemolie
  • 2 eetl. citroensap
  • zout & peper

Doe de stukjes tomaat, de fijngehakte eieren en de reepjes sla in een schaal.
Roer van de olie met het citroensap en wat zout & peper in een kommetje een sausje.
Schenk het sausje over de salade en schep alles voorzichtig dooreen.
Serveer de salade onmiddellijk.

Bron: Astrid Veltman


Tomatensalade - V

  • mooie tomaten
  • ui gesneden
  • pesto olijven van De Leeuw
  • Als je ervan houd wat kaas
    [monzarella, feta of een blauwader]
  • olijfolie en balsamico van De Leeuw
  • peper
  • zout

Simpel alles door elkaar en op formaat gesneden.
Wees niet zuinig met olie.

Bron: De Leeuw Zuurwaren

Terug