Tomaten - crouton salade

blt (2K)

voor 2 personen

  • 6 plakjes bacon,
    (kan voor vegetariërs weggelaten worden)
  • 4 sneden Italiaans stokbrood
  • 1 teentje knoflook (fijngestampt)
  • 1 eetl. vers citroensap
  • 5 eetl. goede mayonnaise
  • 1 eetl. water
  • 1 sjalot (fijngesneden)
  • 250 g kersentomaatjes,
    gewassen en gehalveerd
  • 1 kropje botersla

Bak de plakjes bacon tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Verkruimel de bacon als het afgekoeld is.
Bewaar 1 eetl. baconvet.
Snij de sneetjes brood in dobbelsteentjes en bak de stukjes in de achtergehouden baconvet tot de stukjes bruin zijn.
Bestrooi de stukjes brood met wat kruidenzout.
Laat de croutons afkoelen eveneens op een stuk keukenpapier.

Dressing:
Mix de knoflook, water, citroensap, mayonnaise, zout & peper.
Doe op een stukje keukenpapier de fijngesneden sjalot en kook 20 sec. in de magnetron.
(Het rauwe van de ui is dan verdwenen maar de smaak blijft.)
Voeg de sjallot toe.
Leg op een grote schaal de gewassen en in stukken gescheurde sla.
Druppel wat van de dressing over de stukjes sla.
Meng de tomaatjes door de resterende dressing, voeg de helft van de bacon en de croutons toe.
Leg de salade op twee bordjes en garneer met de rest van de croutons en bacon stukjes.
Doe de rijstsalade in twee ingevette steekringen van 10 cm Ø, druk stevig aan en leg in het midden van de salade.
(Verwijder de ringen).

Oorspronkelijke titel: (B.L.T. SALADE) (Bacon, Lettuce and Tomato) Gourmet July 1999 Quick Kitchen
Vertaling en bewerking: Conny Simonis - Sonora, CA - USA

Terug