Lauwwarme salade van spruitjes met makreel

Lauwwarme salade van spruitjes met makreel

  • 300 g bruine rijst
  • (optioneel: 1 theel. kurkuma)
  • scheut olijfolie
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 6 sjalotten, niet tè fijngehakt
  • 400 g spruitjes, schoongemaakt
  • bosje echte (platte) peterselie, blad fijngesneden
  • 2 gerookte makrelen (of 4 helften), in redelijke brokken
  • peper & zout naar smaak

Kook de rijst in de aangegeven tijd gaar, met een beetje zout en, naar wens, de kurkuma in het kookwater.
(Wij hebben rijst die pakweg 45 minuten nodig heeft.)
Uitgekookt?
Zet apart.
De knoflook minstens tien minuten tevoren pellen en fijnhakken.
Kook de spruitjes kort (dikke spruiten met een mesje een kruis in de ‘steel’).
Hooguit vijf minuten en dan afgieten.
Verhit de olie in een kasserol (gietijzeren pan) of wok.
Bak de sjalot hard, dat mag dus best wel bruinen.
Doe de uitgelekte spruiten erbij en de knoflook.
Omscheppen en eventjes roerbakken.
Dan de rijst erdoorheen.
Goed omscheppen en warm laten worden.
Doe op dit punt misschien al wat peper erdoorheen.
Dan de peterselie – weer omscheppen.
En op het laatst de vis – voorzichtig omscheppen, zodat er nog wat stukken overblijven.
De vis is al zout, maar misschien wilt u nog wat zout toevoegen.

Bron: MergenMetz

Met hulp van Smaakvrienden

Terug