Salade van pompoen en linzen

Salade van pompoen en linzen

  • 2 rode uien
  • 6 cl limoensap
  • 2 theel. suiker
  • 500 g pompoen, flespompoen of oranje pompoen
  • plantaardige olie
  • 1 theel. kaneel
  • ½ theel. chilipoeder
  • 1 zoetzure appel, bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
  • 150 g gare bruine linzen, of een andere soort die heel blijft tijdens het koken, ca. 85 g gedroogd gewicht
  • extra vergine olijfolie
  • 2 takjes verse tijm, de blaadjes
  • zout & versgemalen peper

Pel de ui en snijd ze in vieren.
Snijd elk partje in dunne maantjes.
Doe in een schaaltje.
Meng het limoensap met suiker, peper en zout en giet dit mengsel over de uien.
Laat even marineren.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Schil de pompoen en verwijder de pitten en draadjes.
Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng ze met een scheut olie, het kaneelpoeder, chilipoeder en ½ theelepel zout.
Spreid uit over de bakplaat en bak de pompoenstukjes in 15 minuten gaar en bruin.
Controleer met een vork en bak zo nodig wat langer.
Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel mét schil in kleine blokjes.
Meng de linzen met de gemarineerde uien, de appel en 1 eetlepel extra vergine olijfolie, zout en versgemalen peper.
Schep de linzen met de pompoen en de tijmblaadjes luchtig door elkaar.
Serveer lauwwarm in de herfst en koud op een warme zomerdag.

Bron: Ekoplaza

Terug