Salade Niçoise - I

  • 4 tomaten, niet te rijp
  • halve komkommer
  • 1 paprika, rood of geel
  • 1 ui
  • 200 g gekookte sperzieboontjes
  • 1 grote gekookte aardappel, in blokjes
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 blikje tonijn in olie
  • 8 ansjovisfilets
  • handjevol zwarte olijven
    (of beter nog, paarse olives de Nice)
  • blaadjes verse basilicum
  • handje uitgelekte kappertjes
  • 8 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. azijn
  • 1 teen knoflook, gehakt

Snijd de tomaten, komkommer en paprika in grove stukken en de ui in dunne plakken.
Dresseer alle groenten in de kom en garneer met de overlangs in vieren gesneden eieren, de uitgelekte tonijn en ansjovis, de olijven en de basilicum.
Wie wil voegt er nog een handje uitgelekte kappertjes aan toe.
Klop van de olie, azijn, een snuf zout en de knoflook een vinaigrette en giet hem over de salade.
Eet met brood.

Salade + Provence betekent voor mij maar één ding: salade niçoise.
Daar bestaan allerlei varianten op, met en zonder aardappel, sperziebonen, tuinbonen.
En moderne koks willen nog wel eens verse tonijn gebruiken, of gepocheerde eieren.
Bovenstaand een klassieke versie.

Bron: NN


Salade Niçoise - II

Salade niçoise

  • 500 g krieltjes met schil
  • 1 desem baguette wit
  • 2 eetl. olijfolie
  • 4 eieren
  • 250 g haricots verts
 
  • 160 g tonijn in water
  • 2 eetl. mayonaise
  • 23 g ansjovis
  • 1 theel. azijn
  • 125 g mesclun melange salademix

Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Breng voor de haricots verts en krieltjes water aan de kook.
Breng voor de eieren water aan de kook.
Boen de krieltjes schoon, snijd in vieren en kook in 10 minuten gaar.
Snijd het stokbrood in blokjes.
Schep om met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout.
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 8 à 10 minuten krokant in de voorverwarmde oven.
Kook de eieren in 7 minuten halfhard.
Verwijder het steeltje van de haricots verts, voeg na 5 minuten toe aan de krieltjes en kook 5 minuten mee.
Doe de tonijn, mayonaise, ansjovis en azijn in de hoge maatbeker en maal met een staafmixer tot een gladde saus.
Breng op smaak met peper.
Haal het brood uit de oven.
Giet de eieren af, laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze.
Giet de aardappelen met de haricots vers af, spoel kort af in een vergiet onder koud stromend water en laat uitlekken.
Verdeel de sla over een ruime schaal.
Verdeel er de aardappelen met de haricots verts over.
Verdeel er de tonijnmayonaise over.
Strooi er de croutons over en leg er de eieren op.

Bron: Jumbo


Salade Niçoise - III

  • 4 tomaten, niet te rijp
  • halve komkommer
  • 1 paprika, rood of geel
  • 1 ui
  • 200 gekookte sperzieboontjes
  • 1 grote gekookte aardappel, in blokjes
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 blikje tonijn in olie
  • 8 ansjovisfilets
  • handjevol zwarte olijven
    (of beter nog, paarse olives de Nice)
  • blaadjes verse basilicum
  • handje uitgelekte kappertjes
  • 8 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. azijn
  • 1 teen knoflook

Snij de tomaten, komkommer en paprika in grove stukken, ui in dunne plakken.
Dresseer alle groenten in de kom en garneer met de overlangs in vieren gesneden eieren, de uitgelekte tonijn en ansjovis, de olijven en de basilicum.
Wie wil voegt er nog een handje uitgelekte kappertjes aan toe.
Klop van de olie, azijn, een snuf zout en de knoflook een vinaigrette en giet hem over de salade.
Eet met brood.

Bron: Onno Kleyn & Karin Luiten

Terug