Salade Niçoise

  • 4 tomaten, niet te rijp
  • halve komkommer
  • 1 paprika, rood of geel
  • 1 ui
  • 200 g gekookte sperzieboontjes
  • 1 grote gekookte aardappel, in blokjes
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 blikje tonijn in olie
  • 8 ansjovisfilets
  • handjevol zwarte olijven
    (of beter nog, paarse olives de Nice)
  • blaadjes verse basilicum
  • handje uitgelekte kappertjes
  • 8 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. azijn
  • 1 teen knoflook, gehakt

Snijd de tomaten, komkommer en paprika in grove stukken en de ui in dunne plakken.
Dresseer alle groenten in de kom en garneer met de overlangs in vieren gesneden eieren, de uitgelekte tonijn en ansjovis, de olijven en de basilicum.
Wie wil voegt er nog een handje uitgelekte kappertjes aan toe.
Klop van de olie, azijn, een snuf zout en de knoflook een vinaigrette en giet hem over de salade.
Eet met brood.

Salade + Provence betekent voor mij maar één ding: salade niçoise.
Daar bestaan allerlei varianten op, met en zonder aardappel, sperziebonen, tuinbonen.
En moderne koks willen nog wel eens verse tonijn gebruiken, of gepocheerde eieren.
Bovenstaand een klassieke versie.

Bron: NN

Terug