Salade van gerookte forel met roodlof, druiven en warme hazelnootdressing

voor 6 personen

  • 6 eetl. hazelnoot- of walnootolie
  • 1½ theel. vloeibare honing
  • 1½ eetl. citroensap
  • zout, versgemalen zwarte of roze peper
  • 60 g gepelde hazelnoten
  • 40 g veldsla of winterpostelein
  • 24 witte (muskaat)druiven
  • ¼ bosje bieslook
  • 300 g gerookte forelfilet
  • ca. 1½ kropje roodlof of ¼ krop radicchio
  • knapperig stokbrood

Klop de walnootolie, honing en citroensap door elkaar en maak deze dressing pittig op smaak af met zout en peper.
Hak de hazelnoten grof en rooster de stukjes in een droge koekenpan iets knapperig.
Laat ze uitgespreid op een bord afkoelen.
Knijp de worteltjes van de veldsla af, zodat de blaadjes los komen; snijd de lange steeltjes van de winterpostelein af.
Was de blaadjes zonodig en sla ze goed droog.
Halveer de druiven, verwijder de pitjes.
Knip de bieslook fijn.
Verdeel de forelfilet in stukjes.
Zet alle ingrediënten tot gebruik koel en afgedekt weg.
Snijd de roodlof of radicchio overdwars in dunne reepjes.
Rangschik de roodlof, veldsla of winterpostelein, forel, halve druiven, en gehakte hazelnoten op zes borden.
Verwarm de dressing in een pannetje al kloppend tot lauwwarm.
Sprenkel de warme dressing met een lepel over de salade en strooi de bieslook erover.
Geef er dunne sneetjes knapperig stokbrood bij en serveer direct.

Een echte kerstsalade! Je kunt de forelfilet eventueel vervangen door gerookte scharrelkipfilet.

Bron: Onno Kleyn

Terug