Salade beaujolaise
Salade met spek en gepocheerd ei

  • 200 g mager rookspek
  • 4 eieren
  • drupje olie
  • 1 krop of zak krulandijvie (frisée)
  • 2 sneden oud brood, in blokjes
  • vinaigrette
  • 8 eetl. olie
  • 3 eetl. azijn
  • 1 volle eetl. mosterd

Kom, we maken een stevige salade uit de Beaujolais: snijd zelf spek in kloeke lardons, niet dat priegelige.
Pocheer 4 eieren (zie onder) of kook ze zacht.
Bak het spek in een drupje olie tot het lekker kleurt; uitbakken hoeft niet.
Haal uit de pan en bak in het achtergebleven vet de blokjes brood knapperig.
Klop een vinaigrette van de mosterd, olie, azijn en wat zout.
Verdeel de sla over de borden, verdeel de vinaigrette, croutons, lardons en de warme (gepelde) eieren erover.
En zet er gekoelde Beaujolais naast, primeur of anderszins.

Eieren pocheren:
Breng in een ruime pan een laag water van ± 8 cm diep net tegen de kook aan.
Doe er een scheutje azijn bij.
Zet er een schaal koud water naast.
Breek een ei in een kopje of pollepel en laat in het hete water glijden.
Draai het vuur uit en kijk op je horloge.
Vouw met een spatel het eiwit zo goed mogelijk om de dooier.
Laat exact 2 minuut 30 seconden pocheren.
Schep het ei met een schuimspaan in het koude water.
Breng het pocheerwater weer tegen de kook aan en pocheer zo alle eieren.
Gooi het water daarna niet weg, maar leg de eieren er vlak voor het serveren nog 30 seconden in om weer warm te worden.

Bron: Onno Kleyn

Terug