Rode koolsalade - I

  • 250 g rode kool, flinterdun gesneden
  • 1 dikke theel. zout
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 6 eetl. (cider)azijn
  • 1 appel (liefst Cox), in stukjes
  • 5 gepelde walnoten, gehakt
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. zure room
  • zwarte peper

Doe de kool in een ondiepe schaal, bestrooi met zout, dek af met folie en laat 4 à 8 uur marineren in de koelkast.
Week de abrikozen met 30 cl water en 4 eetlepels ciderazijn net zo lang.
Spoel de kool af met koud water, laat uitlekken en dep of draai (slacentrifuge) hem droog.
Snijd de abrikozen in stukjes.
Roer een dressing van de resterende azijn, olie en room en meng met de kool, abrikozen, appel en walnoten.
Draai er zwarte peper over.

Bron: Onno Kleyn


Rode koolsalade - II

  • halve rode kool
  • 2 appels
  • 1 flinke rode ui
  • walnoten
  • citroensap
    • voor de dressing
  • 5 cl zure room
  • 5 cl yoghurt
  • 1 eetl. honing
  • scheutje azijn
  • 1 teentje knoflook
  • verse bieslook

Schaaf de kool en de appel dun, besprenkel de appel met citroensap (tegen verkleuren).
Pel de ui en snipper deze.
Meng de kool, ui en appel en dek af.
Pers de knoflook, en maak van de geperste knoflook, yoghurt, zure room, honing, azijn en bieslook de dressing.
Klop deze goed door en schenk het over het koolmengsel.
Doe de helft van de (gepelde en grof gemalen) walnoten erdoor.
Goed doorroeren en een paar uur in de koelkast laten staan.
Vlak voor het opdienen doorroeren en de rest van de walnoten er overheen strooien.

Gepubliceerd door: PM3 Receptensite


Rode koolsalade - III

Rode koolsalade

  • 900 g rode kool
  • 1 l kokend water
  • 1 ui
  • 2 stengels selderij
  • ½ appel
  • 1 theel. komijn
  • 1 eetl. raapstelen
 
  • 3 eetl. hazelnootolie
  • 5 eetl. rode wijnazijn
  • 2 theel. gedroogde tijm
  • 5 snufjes versgemalen peper
  • ½ theel. zeezout
  • 30 g hazelnoten

Maak de kool schoon, verwijder de buitenste bladeren en de stronk en snijd hem fijn.
Overgiet met kokend water, laat vijf minuten trekken, doe over in een zeef, laat uitlekken en doe in een kom om af te koelen.
Pel de ui en snijd hem in halve ringen.
Maak de selderij schoon, was ze en snijd ze in reepjes van 1 cm breed.
Was de appel, wrijf hem droog, verwijder het klokhuis en snijd hem in dunne schijfjes.
Voeg de ui, appels en selderij toe aan de rode kool in de kom.
Rooster de komijn kort in een pan zonder vetstof op een zacht vuurtje tot hij geurig is.
Meng met de raapstelen, olie, azijn, tijm, peper en zout om een vinaigrette te maken.
Giet de vinaigrette over de salade, meng en laat afgedekt ongeveer een uur staan.
Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een pan zonder vetstof tot ze geurig zijn.
Strooi over de rode koolsalade en geniet.

Bron: kraut &rüben

Terug