Rode kool

rodekool (4K)

voor drie – vier personen

  • 60 g pompoen- en/of zonnebloempitten
  • 1 theel. bruine suiker of rietsuiker
  • 400 g rode kool (ongeveer een halve),
    in dunne reepjes gesneden en ontdaan van de harde kern en nerven
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 50 g rozijnen
  • 1 theel. gehakte rozemarijn
  • 2 eetl. balsamicoazijn
  • 60 g fetakaas, verkruimeld (*)
  • olijfolie
  • peper
  • zout

(*) Neem meer als je er een hoofdgerecht van maakt; laat hem rustig weg als je veganistisch eet – rooktofu zou dan een lekker alternatief kunnen zijn.

Rooster de pitten in een droge, hete pan tot ze beginnen te bruinen.
Voeg de suiker toe en roer die, terwijl hij smelt, onder de pitten.
Strooi er een snuif zout over.
Laat de pitten afkoelen in een bord (en niet in de pan, want dan gaan ze daaraan vastplakken).
Verhit een scheut olijfolie in een grote pot.
Stoof de sjalotjes met wat zout glazig, voeg de knoflook toe en laat hem even garen.
Voeg de kool met de rozemarijn en nog wat zout toe en roerbak hem tot hij wat zachter wordt.
Voeg de azijn toe, samen met bijna alle rozijnen.
Laat de kool nog wat verder garen.
Pas op dat hij niet aanbrandt en ook niet te gaar wordt; er moet beet aan blijven.
Roer het merendeel van de feta en van de pitten onder de kool.
Breng het mengsel verder op smaak met zout, peper en misschien nog wat azijn.
Strooi er voor het serveren de resterende feta, pitten en rozijnen over.

Bron: Jonge Sla
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug