Pastasalade - I

voor 8 personen

  • 500 g Manestra*, Griekse pasta
  • bouillonblokjes naar keuze
  • 75 g rucola,
    schoon en droog en in fijne julienne
  • ½ bosje korianderblaadjes,
    schoon en droog en in fijne julienne
  • 200 g tomaten, ontveld, ontzield, ontpit, brunoise gesneden
  • 1 dl goede olijfolie,
    meer of minder naar keuze
  • 6 eetl. balsamicoazijn
  • 150 g bacon in reepjes
  • 600 g kippenlevertjes, schoongemaakt
    ( dit is een secuur werkje) en gedroogd
  • bloem
  • lemonpepper
  • peper
  • zeezout

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing in bouillon van blokjes en laat ze even uitlekken en afkoelen tot lauwwarm.
Roer olijfolie, azijn, lemonpepper, zout, koriander, rucola door de pasta, laat verder afkoelen en roer de tomatenblokjes erdoor, schep alles voorzichtig om.
Bestrooi de kippenlevertjes met zout, peper en wat bloem.
Bak de baconreepjes uit in wat olijfolie.
Schep ze uit de pan op keukenpapier en bak in het vet de kippenlevertjes.
Laat ook deze uitlekken op keukenpapier en snijd ze 1 x door( erg grote exemplaren 2x).
Laat bacon en kippenlevertjes afkoelen en schep ze door de pasta.
I.p.v. kippenlevertjes: kleine gehaktballetjes eventueel met een stukje feta of mozzarella erin, stukjes kipfilet, garnalen, ongepaneerde gebakken kibbeling, zalmblokjes, etc.

* Manestra, het is te koop van het merk Korona, het zijn net grote rijstkorrels maar het is pastadeeg van harde tarwe, het voordeel is dat je het erg goed kunt mengen met andere ingredi�nten.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Pastasalade - II

voor 4 personen

  • 1 blik tonijn op olie van 400 g, alternatief:
    zalm uit blik, gestoomde makreel *
  • 250 g pasta bv. farfalle of fusilli
  • 250 g sperziebonen, sugar snaps of peultjes
  • 2 tot 3 geroosterde paprika's **
  • 8 zwarte olijven zonder pit
  • 1 rode ui ***
  • sap van 1 citroen
  • 4 - 6 eetl. olijfolie extra vierge
  • 1 grote teen knoflook
  • zout, versgemalen peper
  • 1 eetl. Italiaanse kruiden, fijngehakt

Kook de pasta en de sperziebonen in een grote pan met ruim kokend water en wat zout in ca. 10 minuten beetgaar.
Snijd de paprika's in stukjes en de olijven in vieren.
Pel de ui en snijd hem in flinterdunne ringen.
Pers de knoflook boven een grote schaal uit.
Voeg het citroensap, de olijfolie, de kruiden en zout & peper naar smaak toe en klop alles tot een dressing.
Giet de pasta en de boontjes af en schep ze door de dressing.
Schep ook de paprika en olijven erdoor. Laat de salade afkoelen.
Giet de tonijn af.
Schep de pasta op vier borden en verdeel de tonijn in grote stukken erover.

*) Ik had nog een grote hoeveelheid verse zalm in de vriezer, de avond tevoren in ovenschaal met kruiden, olie, scheut witte wijn, alles wat over was bewaarde ik voor de pasta 's anderendaags.

**) Uit pot (dat snap ik nou nooit, uit een pot, ik heb 2 paprika's geroosterd maar heb ze niet eerst in een pot gedaan, scheelt een hoop werk happy (1K) (en afwas).

***) Die had ik niet in huis, dus ik nam een gewone.
Was achteraf niet een goed idee want die zijn scherper dan de rode, de ui werd dan ook te overheersend.

Liduine Reuser


Fausto's pastasalade

maaltijdsalade voor 4 personen

  • 300 g gekookte pasta naar keuze,
    uitgelekt en afgekoeld
  • 1 krop sla,
    bladeren losgehaald, gewassen en gedroogd
  • 100 g serranoham in reepjes
  • 50 g kappertjes, uitgelekt
  • 225 g tonijn in olijfolie,
    uitgelekt, olie opgevangen
  • 4 zure augurken,
    in plakjes gesneden
  • 8 groene olijven zonder pit,
    in plakjes gesneden
  • 4 tomaten,
    ontveld, ontzield, in kwarten
  • 3 gedroogde tomaten
    (bij voorkeur zelf gedroogd) in fijne julienne
  • het wit van 2 hardgekookt eieren, verkruimeld

voor de dressing

  • de hardgekookte eidooiers
  • olie uit het blikje tonijn aangevuld met olijfolie tot ½ dl
  • 1 eetl. honing
  • 2 eetl. ciderazijn
  • vers gemalen zwarte peper

Beleg een schaal met de losgehaalde slablaadjes.
Verdeel hierover de pasta en vervolgens de tonijn, serranoham, tomatenkwarten, kappers, augurken, olijven, eiwit en tomatenjulienne.
Prak de eidooiers fijn en meng ze met de andere ingrediënten tot een homogene dressing, lepel ze over de salade en maal er vervolgens nog 2 draaien met de (zwarte) pepermolen over.
Serveer met brood naar keuze.

Recept: Fausto
Redactie: Tonny

Terug