Salade van palm- of boerenkool met bonen en linzen

Salade van palm- of boerenkool met bonen en linzen

  • 100 g bruine linzen, vastkokende zoals Puy, Castelluccio
  • 100 g droge oogbonen of heilige boontjes, cow pea, kleine witte bonen mag ook
  • hand olijven, in ringen
  • bosje peterselie, grof gehakt
  • 80 - 100 g boerenkool of palmkool
  • 10 zongedroogde tomaten, klein gehakt of in dunne reepjes
    • voor de dressing
  • 1 dikke teen knoflook, geperst
  • 1 verse Spaanse peper, ontzaad en fijn gehakt
  • 12½ cl olijfolie
  • 1 citroen, rasp en sap

De bonen en de linzen zijn klein.
De bonen misschien een half uurtje koken, de linzen iets korter.
Afgieten en wegzetten
Als de zongedroogde tomaten niet uit de olie komen, maar zeer hard en droog zijn, deze even in een kommetje heet water zachter laten worden.
Strek het koolblad van de dikke bladnerf.
Was de bladeren goed, bij boerenkool heel goed, want in die krullen blijft altijd wel wat hangen.
Rol de bladeren op en snijd ze zo dun mogelijk.
De kool wordt niet gekookt of geblancheerd.
Rauw.
Meng in een ruime kom de bonen, linzen, koolblad, peterselie, zongedroogde tomaten, olijven tot een uh . . .
mengsel.
Maak de dressing door olie, knoflook, peper, citroenrasp en wat citroensap goed te mengen.
Dit gaat makkelijk in een schone jampot.
Het deksel erop en heel hard schudden.
Proef af en eventueel citroensap erbij.
(Bij ons ging al het sap er in.)
Schep de salade op de borden en giet er dressing over.
De dressing mag ook eerst in een pannetje worden verwarmd, maar dat hoeft niet.

Notities
In het originele recept worden bonen en linzen op het laatst gekookt, die zijn dus nog goed warm. De dressing wordt ook verwarmd.Wij aten het koud en heel erg lekker. Om eerlijk te zijn hebben we ons niet direct aan de maatvoering gehouden, de bonen en linzen waren iets te veel. Waarschijnlijk de palmkool die wij gebruikten ook. Maakt niet uit.

Bron: Jack Monroe, The Guardian, 15 april 2015
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug