Zomersalade met Opperdoezers, kool en sprot

Zomersalade met Opperdoezers, kool en sprot

  • 600 g Opperdoezers,
    of andere vastkokende aardappelen
  • 2 dikke eetl. mayonaise
  • 4 eetl. water
  • 1 citroen
  • 150 g dun geschaafde of gesneden spitskool
  • 3 lente-uitjes, kleingesneden
  • handje verse peterselie, liefst platte, gehakt
  • 300 g gerookte-sprotfilet, maar makreel kan ook

Kook de aardappelen ongeschild beetgaar in water zonder zout (zout gaat toch niet door de schil heen) in circa 17 minuten.
Spoel ze kort koud en trek het velletje eraf.
Snijd ze zo nodig in kleinere stukken en meng subiet met zout, mayo, water en een kneep citroensap.
Laat verder afkoelen.
Meng als ze echt hun warmte kwijt zijn met de kool, lente-ui en peterselie.
Controleer weer op smaak – koude gerechten hebben meer nodig dan warme – en doe nog iets met zout en citroensapen gebruik wat water als het te compact blijkt.
Waaghalzen raspen wat van de citroenschil voor een opgeruimd aroma.
Breek of snijd de sprotfilet in stukjes en meng die voorzichtig door de salade.
Garneer met meer groen van lente-ui of peterselie.

Bron: Onno Kleyn

Terug