Luikse salade - I

Salade de Liège, I

voor 2 personen

  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 150 g sperzieboontjes
  • 100 g mager gerookt spek, in blokjes of reepjes
  • 1 eetl. boter
  • 1 uitje, ragfijn gesnipperd
  • 1 takje verse dragon
  • handvol gehakte peterselie
  • 2 eetl. wijnazijn
  • peper
  • zout

Maak de boontjes schoon en breek ze in tweeën als ze te lang zijn.
Kook ze in water met zout zonder deksel in ± 10 minuten net aan gaar.
Giet af en hou ze warm.
Kook de ongeschilde aardappelen in water zonder zout.
Giet af, laat afkoelen tot ze aan te pakken zijn en pel ze.
Snij ze in plakken en bestrooi met zout.
Voeg bij de sperzieboontjes, kruid met peper uit de molen en voeg wat blaadjes dragon toe.
Doe het deksel op de pan om alles warm te houden.
Bak het spek zachtjes knapperig in de boter.
Schik de aardappelen en de sperziebonen op een voorverwarmde schotel.
Doe het spek er overheen en bestrooi met de gesnipperde ui en peterselie.
Doe in de spekpan een scheutje azijn en roer op hoog vuur de aanbaksels los.
Schenk het bakvocht over de salade en serveer warm.

Bron: Onno Kleyn


Luikse salade - II

  • 500 g asperges
  • 1 theel. zout
  • 200 g prinsessenboontjes
  • 1 grote aardappel
  • 50 g mager spek
  • 1 uitje
  • 1 eetl. peterselie
  • 1 eetl. azijn
  • zout
  • witte peper uit de molen

Schil en gaar de asperges (pinkdunne punten en stukken).
Was de prinsessenboontjes, reinig ze en kook ze in water met wat zout beetgaar.
Kook ook de aardappel in water met wat zout.
Spoel de peterselie af, verwijder bruine en droge blaadjes, haal de blaadjes van de steeltjes, dep ze droog en hak ze fijn.
Laat de prinsessenbonen in een zeef goed uitlekken en bestrooi ze met wat versgemalen peper en zout.
Giet de aardappel af, laat hem uitlekken en snijd hem in staafjes van ½ cm.
Reinig de ui en snijd hem in snippers.
Snijd het spek in reepjes en bak die uit.
Voeg de uisnippers en de gehakte peterselie toe en laat ze een paar minuten fruiten (gebruik hiervoor een ruime pan).
Giet er de azijn bij.
Snijd de asperges in handzame stukken.
Voeg de prinsessenbonen, de aardappelstaafjes en de aspergestukken even bij het spek met de ui om warm te worden en verdeel de warme salade over de 4 borden.

Bron: Astrid Veltman

Terug