Linzensalade met geroosterde tomaten en zuringpesto

Linzensalade met geroosterde tomaten en zuringpesto

voor 2 à 4 personen, afhankelijk van wat je er nog bij serveert

    • voor de linzen
  • 1 kop Franse groene linzen (+ evt. een stukje kombu)
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 1 eetl. tamari
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 theel. ahornsiroop
  • 1 eetl. (gezouten) kappertjes, geweekt in water en goed gespoeld
  • peper & zout
  •  
    • voor de tomaten
  • ca. 500 g bontgekleurde kleine tomaatjes
  • 1 eetl. olijfolie
  • peper & zout
    • voor de pesto
  • 2 flinke handenvol zuringblaadjes, harde nerven verwijderd
  • 1 teentje look, grof gehakt
  • 2 eetl. pijnboompitten
  • 1 eetl. edelgistvlokken
  • 1 theel. shiro miso, = lichte of witte miso
  • 5 à 10 cl olijfolie
  • peper & zout
  •  
    • voor de croutons
  • 2 sneden (zuurdesem)brood, in blokjes
  • olijfolie om in te bakken

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Spoel de linzen en breng ze in ruim water (zonder zout) aan de kook.
Voeg eventueel een stukje kombu zeewier toe.
Groene linzen hebben 20 tot 40 minuten tijd nodig om te garen.
Proef geregeld: de linzen moeten nog beet hebben en mogen geen platte brij worden! Giet de linzen af en laat ze afkoelen.
Roer er daarna de azijn, tamari, olie en kappertjes door.
Breng op smaak met peper en zout.
Terwijl de linzen koken, rooster je de tomaatjes.
Snijd ze doormidden en leg ze met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal.
Besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper en zout over.
Laat ze ongeveer een halfuur zachtjes roosteren in de oven.
Doe de zuringblaadjes, de look en de pijnboompitten in een keukenmachine en mix tot je een grof mengsel hebt.
Doe er dan de edelgistvlokken, de miso en een scheutje olijfolie bij.
Mix fijn.
Voeg beetje bij beetje meer olijfolie toe tot je een smeuïge pesto hebt.
Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de blokjes brood aan beide kanten goudbruin.
Houd de croutons goed in de gaten, want brood verbrandt snel!
Doe de linzen in een grote kom, verdeel de tomaatjes en de blokjes brood erover en sprenkel er wat pesto over.
Smul meteen op!

Bron: de groene prinses
Gepubliceerd door: Samen eco actief, Velt

Terug