Warme linzensalade met gegrilde portabella’s

Warme linzensalade met gegrilde portabella’s

  • 200 g groene linzen
  • 2 takjes tijm
  • 1 blad laurier
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
  • circa 5 eetl. sherry- of rodewijnazijn
  • flink olijfolie
  • optioneel: mosterd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • optioneel: bieslook en peterselie, gehakt
  • 8 portabella’s
  • 2 tenen knoflook, gehakt

Koop liefst echte groene Du Puy-linzen, de Canadese Dupuis zijn een imitatie.
Weken hoeft niet.
Zet ze een vinger diep onder water, voeg zout, tijm en laurier toe en kook ze beetgaar in 15 à 20 minuten – proef.
Voeg er de laatste 4 minuten de bleekselderij bij.
Giet ze af en maak ze meteen aan met azijn, olie en mosterd.
Doe ook de rode ui erdoor en, als je wilt, bieslook en peterselie.
Proef weer en besluit dat er nog meer zout en azijn bij moet; het moet flink smaak hebben.
Wellicht is een lik mosterd gewenst; dat vindt Schouten zeker.
Bestrooi de portabella’s met zout.
Meng de gehakte knoflook met een paar lepels olie en druppel die op de binnenkant van de paddestoelen.
Laat eventjes staan.
Gril de paddestoelen in een hete grillpan aan beide kanten en paar minuten.
Serveer met de lauwe linzensalade.
Die trouwens nog beter smaakt als hij een dag tevoren is gemaakt.

Bron: Hanneke Schouten van Bouchon du Centre
Gepubliceerd door: Onno Kleyn

Terug