Kruidensalade

kruidensalade (3K)

  • enkele handenvol verse kruiden, (zie onderstaande tekst),
    aangevuld met cress
 
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. wijnazijn

Kies gemengde, tere kruiden als
basilicum,
munt (groene of Marokkaanse munt, geen pepermunt),
rucola,
bieslook,
dragon,
kervel,
citroenmelisse,
lavas, aangevuld met wild geplukte jonge
paardebloemblaadjes (het blad, niet de bloem) en misschien plukjes
krulandijvie (frisée) of
daikoncress.
Was de kruiden in zo koud mogelijk water, maar laat ze heel.
Schud uit, doe in een plastic zak, sluit die niet af en leg de zak enigszins open een paar uur in de groentela van de koelkast.
Dit is een manier of tere blaadjes knapperig en stevig te maken.
Verwijder daarna de stelen en scheur grotere bladen in stukken.
Draai alles droog in de slacentrifuge.
Om de smaak van de kruiden zo goed mogelijk uit te laten komen, doen we geen mosterd in de vinaigrette.
Daarmee veroordeel je hem tot het nimmer goed mengen, maar dat geeft niet.
Klop olie, azijn en zout zo goed mogelijk door elkaar, meng met de salade en serveer.
Veel van de kruiden zijn kwetsbaar en verwelken met iedere minuut dat ze in contact zijn met de azijn.
Meteen eten dus.

Bron: Onno Kleyn

Terug