Herfstsalade met vitello tonnato

  • 250 g gare kalfsfricandeau, gesneden
  • 1 à 2 ansjovisfilets
  • 100 g tonijn in olie
  • 3 dikke eetl. mayonaise
  • scheutje witte wijn
  • 250 g paddestoelen (cantharellen of kastanjechampignons)
  • 1 eetl. boter
  • 2 handjes rucola
  • 2 handjes frisée, alleen het hart
  • 2 eetl. kappertjes

Pureer de ansjovis met de tonijn in een keukenmachine of met de staafmixer en meng er de mayonaise en zoveel witte wijn bij tot je een goede dressing hebt; hij mag iets dunner zijn dan voor gewone vitello tonnato.
Maak de paddestoelen schoon en snijd grote in stukken.
Bak ze op flink vuur in de boter tot ze kleuren; 1 à 2 minuten is genoeg.
Laat wat afkoelen.
Verdeel de rucola en frisée over de borden.
Drapeer de plakken kalf erop en verdeel de paddestoelen er omheen.
Giet gul saus over de salade en garneer met de kappertjes.

Het mooist is om zelf een kalfsrollade heel zachtjes gaar te smoren in wijn, fond, snippers wortel, bleekselder en ui, met een kruidnagel en een blad laurier.
Maar ik snijd een bocht af door kant-en-klare kalfsfricandeau te nemen (mensen met kalfsproblemen nemen varken).
Laat hem iets dikker afsnijden dan normaal.

Bron: Onno Kleyn

Terug