Salade van gerookte forel met appel-karameldressing en knoflookkletskopjes

forel_appel_karameldressing (3K)

    • voor de dressing:
  • 8 grote suikerklontjes (totaal ca. 50 g)
  • 8 eetl. appelazijn
  • zout
  • peper
  • 2 theel. mosterd
  • 10 cl zonnebloemolie
    • voor de salade:
  • 1 knapperige rood-gele appel
  • 100 g gemengde sla
  • 4 forelfilets, gerookt
    • voor de knoflookkletskopjes (12 stuks):
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 g zachte boter
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 25 g bloem
  • zout
  • 1 theel. kerriepoeder

De dressing
Doe de suikerklontjes in een pannetje met een dikke bodem.
Laat de suiker op een matig vuur smelten en zachtjes lichtbruin worden.
Voeg dan de azijn toe (kijk uit het kan flink bruisen) en roer tot de karamel en azijn goed gemengd zijn. 2 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en voeg de mosterd, een snufje zout, wat peper en de olie toe.
Mengen en warm of koud gebruiken.

De salade
Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd de parten in mooie dunne plakjes en leg ze in de dressing.

Verdeel de salade over 4 borden.
Leg op elk wat partjes appel.
Leg de gerookte forelfilets naast elkaar op een groot bord en verwarm ze 1 minuut in de magnetron op vol vermogen of 5 minuten in een hete oven (ca. 180 °C).
Leg de filets op de sla, schep de dressing erover en leg de kletskopjes erbij.

De knoflookkletskopjes
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Pel de teentjes knoflook en snijd ze in zeer smalle reepjes.
Roer de boter met de suiker 3 minuten met de mixer.
Zeef de bloem, met een snufje zout en de kerrie erboven en meng het goed door elkaar.
Roer er een eetlepeltje koud water en de knoflook door.
Schep halve theelepeltjes van het beslag op ruime afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze in 6 - 8 minuten lichtbruin.
Laat ze op de bakplaat heel even stevig worden en schep ze dan met een pannenkoekenmes op een rooster.
Laat ze hard en koud worden en breek ze eventueel in stukjes.

Opmerking
De appel-karamel dressing, gemaakt van gesmolten suiker, combineert uitstekend met de hartige en zoute smaak van de gerookte forel. Suiker speelt ook een belangrijke rol in het beslag van de kletskopjes. Door de toepassing van suiker gaat het beslag 'vloeien' zodat er flinterdunne knapperige koekjes van gemaakt kunnen worden.

Bron: NN

Terug