Fattoush - I

Libanese salade

  • 3 Libanese platte broden of pitabroodjes
  • flink olijfolie om te kwasten
  • 1 flinke vleestomaat, in stukjes
  • ½ komkommer, in stukjes
  • 1 little gem, in stukken
  • 12 radijsjes, in stukjes
  • 1 rode ui, in flinters
  • stuk of 15 blaadjes munt, in stukjes
  • 6 eetl. citroensap
  • 6 eetl. olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • zout en zwarte peper
  • 1 eetl. sumak (Turkse winkel)

Trek het Libanese brood of het pitabrood in de twee laagjes waaruit het bestaat.
Frituur het in stukken goudbruin of kwast het goed in met olijfolie.
Verspreid het over een ovenplateau en bak het knapperig op 200 °C in een minuut of 15.
Meng alle ingrediënten luchtig door elkaar behalve het brood.
Breek dat in stukjes over de salade en serveer meteen.

Bron: Onno Kleyn


Fattoush - II

broodsalade uit Syrië

  • 1 komkommer
  • 4 tomaten
  • 2 lente-uitjes
  • 4 takjes koriander
  • 2 teentjes knoflook
 
  • ± 5 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. citroensap
  • ½ theel. munt
  • zout &, versgemalen peper
  • 2 shoarma- of pitabroodjes

Was de komkommer, snijd hem in de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten.
Snijd de kwarten in piepkleine blokjes.
Was de tomaten en snijd ze in vieren.
Verwijder de kern en de pitjes en snijd de tomaten in kleine blokjes.
Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
Hak de koriander grof.
Pel de knoflook en knijp ze boven de olie uit.
Voeg het citroensap en de munt toe en breng op smaak met zout & peper.
Halveer de shoarmabroodjes en rooster ze lichtbruin.
Schep de komkommer, de ui, de tomaat en de dressing in een grote kom door elkaar.
Verbrokkel de broodjes grof en strooi ze met de koriander over de salade.

Bron: Astrid Veltman

Terug