Caesarsalade - I

voor 2 personen

  • 1 teentje knoflook
  • 2 sneetjes brood
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 eetl. azijn
  • mespunt suiker
  • 1 theel. mosterd
  • 1 eetl. olie
  • basilicum
  • stuk komkommer
  • 1 kleine krop (Romaanse) sla
  • stukje Parmezaanse kaas

Warm de grill voor.
Halveer het teentje knoflook en bestrijk hiermee het brood.
Snijd het brood in blokjes.
Rooster de broodblokjes onder de grill bruin en krokant.
Wrijf 1 ansjovisfilet fijn en maak er met de azijn, peper, de suiker, de mosterd, 1 eetlepel water en de olie een dressing van.
Snijd de komkommer in blokjes.
Was de sla en scheur de sla in stukken.
Meng de komkommer, de rest van de ansjovisfilets en de dressing door de sla.
Strooi de broodblokjes er over en schaaf er wat krullen Parmezaanse kaas over.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht gegrilde kip, kruidige aardappelpuree en sperziebonen.

Bron: Voedingscentrum


Caesarsalade - II

voor 4 - 5 personen

  • 250 g kipfilet
  • 4 kleine little gems of flinke struik romaanse sla/ijsbergsla
  • 150 g croutons*
  • stukje Grana Padano (harde italiaanse kaas)
    • marinade vlees
  • 2 theel. pittige kruiden
  • 3 eetl. ketchup
  • 1 theel. sambal badjak
    • voor de dressing zijn er verschillende versies:
    • de originele
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 1 ei
  • 3 ansjovisfilets (blikje)
  • sap van halve citroen
  • 1 theel. azijn
  • 1,5 dl olijfolie
  • 100 g Grana Padano/Parmezaan, geraspt
  • 1 eetl. Worcestershiresaus
    • de snelle
  • 2 dl mayonaise
  • 2 eetl. crème fraîche
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • sap van halve citroen
  • 100 g Grana Padano/Parmezaan, geraspt
  • 2 eetl. Worcestershiresaus

Salade:
Snijd de kipfilet overlangs in dunnere stukken.
Meng de ingrediënten van de marinade en marineer het vlees hierin minimaal een half uur.
Gril het vlees op de BBQ of anders in een roosterpan op het fornuis.
Gebruik weinig vet zodat het vlees echt roostert en niet gaar stooft.
Laat het vlees iets afkoelen en snijd de stukken in schuine reepjes.
Scheur de sla in grove stukken, was en droog de sla goed.

Dressing:
Meng de ingrediënten voor de saus in een hoge mengbeker en mix alles met de staafmixer tot een romige saus.

*eigengemaakte croutons:
Enkele sneden oud witbrood in kleine blokjes gesneden.
Vermeng de broodblokjes met 2 uitgeperste tenen knoflook en flink wat olijfolie.
Bak de croutons in een koekenpan in enkele minuten bruin en knapperig.
Laat afkoelen voor gebruik.

Serveren:
Roer de saus door de sla en leg op elk bord een portie.
Verdeel de stukjes kip hierover en garneer met croutons.
Snijd met een aardappelschilmesje schilfers kaas (of geraspt) en strooi deze over de salade.

Bron: Ellen Kookt
Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Caesarsalade - III

caesar_salade. (3K)

voor 6 tot 8 porties

    • voor de croutons
  • 1 dag oud- of zuurdeegbrood
  • 8 cl olijfolie extra virgen
  • zout, naar smaak
  •  
    • voor de mayonaisse
  • 1 ei (in dit geval mèt eiwit)
  • 20 cl (zonnebloem)olie
  • 1 eetl. mosterd
  • 1 eetl. azijn (en/of citroensap)
  • zout & peper
 
    • voor de salade
  • 8 ansjovisfilets
  • 1 teen knoflookkruid,
    fijngesneden of geplet, met een mespunt zout
  • 1 theel. witte wijnazijn
  • 1 ons Parmezaanse kaas,
    fijngehakt, plus wat meer voor het serveren
  • ¾ theel. Worcestershiresaus
  • zout en gemalen zwarte peper
  •  
    • voor de groenten
  • Romanasla
  • little gemsla
  • witlof
  • witte kool (rauw of geblancheerd)
  • spruitjes (gesneden)
  • andijvie

De croutons
Verhit de oven voor op 200 °C.
Verwijder de korsten van het brood, snijd dan in duimdikke plakjes.
Snij elke boterham in duimbrede repen en daarna in duimbrede stukjes.
Doop ze in olijfolie, en verspreid ze dan over een bakplaat.
(Gebruik een vel bakpapier voor een eventuele tweede laag om samenplakken te vermijden.)
Bak het in 18 tot 22 minuten, controleer ze na zo’n 8 minuten.
Draai de pan en gebruik een metalen spatel om de croutons om te draaien, zodat ze gelijkmatig bruin worden.
Bak tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant, met een beetje bite aan de binnenkant.
Breng ze eventueel op smaak met een beetje zout.
Bewaar de rest in een luchtdichte doos voor maximaal 2 dagen.

De mayonaisse
Doe voor het maken van de mayonaisse de eidooier in een diepe keramische kom.
ALLES (en dat is belangrijk) moet op kamertemperatuur zijn (dus ook de keukenapparatuur).
Staafmixer op en neer terwijl je de olie langzaam toevoegd.
Als je het zonder eiwit doet, dan met de garde (handmatig of elektrisch) en dan in het begin druppelgewijs de olie toevoegen.
Aan het eind een paar druppels gloeiend heet water er doorheen kloppen.
Dan wordt de mayo witter/romiger.

De dressing en salade
Snij de ansjovisjes grof door en doe ze dan in een vijzel en stamp ze.
Hoe meer je ze stampt, hoe beter de dressing zal zijn.
Roer de ansjovis, mayonaise, knoflook, citroensap, azijn, kaas, Worcestershiresaus en peper in een middelgrote kom.
Proef met een blaadje sla, voeg eventueel zout toe en pas het zuur (citroensap en azijn) aan, of voeg een beetje van elk zout ingrediënt (Worcestershiresaus, ansjovis, Parmezaan) beetje bij beetje aan de dressing toe.
Gebruik je handen om de groenten en croutons door elkaar te doen in een grote kom, met een overvloed aan dressing.
Garneer met de Parmezaan, peper en zout en dien meteen op.
Wat overblijft kan je, afgedekt, voor maximaal 3 dagen in een koelkast bewaren.

Bron: Samin Nosrat
Gepubliceerd door: Cooking New York Times

Terug