Bietensalade met makreel

Bietensalade met makreel

  • 500 g vastkokende aardappel
    (bijv. roseval), geschild en in blokjes koken
  • 500 g gekookte bieten (chioggia), geschild en in blokjes
  • 2 lente-ui, in ringetjes
  • 50 - 100 g kleine sjalotjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 fikse teen knoflook, fijngesneden
  • ½ gerookte makreel
    (of blikje à 85 g)
  • scheut olijfolie
  • scheutje balsamico-azijn
    (zie Opmerkingen)
  • wat versgemalen peper

Bieten koken duurt, afhankelijk van de grootte, een uur tot twee uur.
Daarna pelt u ze en snijdt ze in blokjes van 1 à 1½ cm.
De aardappels snijdt u eerst in blokjes en kookt ze dan (dat bekort de kooktijd).
Zowel bieten als aardappelblokjes koud dan wel tot lauwwarm laten afkoelen.
De sjalotjes die we bedoelen zijn restanten van de oogst uit de moestuin.
Qua formaat moet u zich voorstellen dat ze wel wat groter zijn dan zilveruitjes.
In een koekenpan doet u een scheutje olijfolie en bakt de gehalveerde (of misschien in kwarten) sjalotjes zachtjes.
Ze mogen wat bruinen.
Op het laatst doet u de fijngesneden knoflook erbij en roerbakt – de stukjes knof mogen niet te bruin worden.
Vuur uit en schep het over in een koude kom.
Snipper de stukken makreel in niet te kleine stukken.
Apart houden.
Meng in de kom de bieten- en aardappelblokjes met de sjalot-knoflook en olie.
Schep om met de lente-ui en een klein scheutje balsamico-azijn.
Op het laatst de snippers makreel erdoor scheppen en wat versgemalen peper.
Serveer.

Opmerkingen
Qua balsamico-azijn: gebruik geen rotzooi. U zou eigenlijk een druppel of twee van de heel oude echte moeten gebruiken. Die is mooi dik en heeft een zoetje. Maar die flesjes zijn nogal prijzig.
Wij hebben enkele druppels vruchten (frambozen o.i.d.) balsamico gebruikt en een pietsje biologische gewone balsamico om het zoetje af te zwakken.
Maar misschien moet het bij u anders, want chioggia-bieten zijn wat zachter en zoeter dan de klassieke rode biet.
We hebben geen zout gebruikt, wel de aardappelen met een blokje groentenbouillon gekookt.

Inspiratie: Smaakvrienden
Bron: MergenMetz

Terug