Aardappelsalade met ham - I

  • 1 kg aardappelen
  • 500 g dikke sneden gekookte ham
  • peterselie
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • het sap van 2 - 3 citroenen
  • olie
  • peper & zout

Was de aardappelen zeer goed en kook ze ongeschild.
Pel ze en snijd ze in plakjes.
Snijd de ham in dobbelsteentjes.
Snipper de peterselie en de uien zeer fijn.
Pers de knoflook en vermeng het looksap met het citroensap, olie en de kruiden.
Vermeng de aardappelen en de ham met de saus, de peterselie en de uien.

Bron: Astrid Veltman

Opmerking van Machiavelli uit de nieuwsgroep NL-Culinair
Vastkokende aardappelen vanwege het heel blijven bij het omscheppen, te kruimig gaat snel kapot en wordt zompig.
Ik prefereer dan de Ratte d'Ardèche of (als je eraan kunt komen bijv. op de markt in Duitsland), Bamberger Hörnchen.
Het warm mengen is een persoonlijke noot; veel mensen willen de eigen smaak van de aardappel volledig houden, maar een karaktervolle aardappel als de Ratte heeft hier weinig moeite mee. Ik vind het dan plezierig als de aardappel ook wat dressing in zich heeft en zo meer "geïntegreerd" raakt.
Belangrijk is wel dat de schijfjes of blokjes nog --goed warm-- zijn als je ze mengt met de dressing: ze nemen deze dan veel beter op.


Aardappelsalade met ham - II

Aardappelsalade

  • 600 g aardappelen (3 á 4 stuks)
  • 125 g hamblokjes
  • 25 g verse bieslook
  • 1 bosje lente-ui, gesneden
  • 3 theel. mosterd
 
  • flinke snuf peper
  • 3 eetl. mayonaise (of maak deze zelf)
  • 3 eetl. kwark of Griekse yoghurt
  • 3 eetl. zoetzure mini augurken
  • 3 eetl. kleine zilveruitjes

Schil 3 á 4 aardappels en snijd ze in dobbelsteentjes.
Kook de aardappelblokjes in een laagje water met ruim zout in 10 minuten gaar.
Spoel al met koud water en laat uitlekken en goed afkoelen in een vergiet.
Meng ondertussen in een (meng)kom de mayonaise met Griekse yoghurt of kwark, mosterd en peper tot een mooie saus.
Snijd 3 eetl. mini augurkjes en 1 bosje lente-ui in ringen en hak ook een flinke hand bieslook fijn.
Doe de afgekoelde aardappels in een kom en voeg hier de zilverui, lente-ui, augurkjes en hamblokjes aan toe.
Meng goed door elkaar.
Voeg de saus toe samen met de bieslook en een snuf zout en peper.
Alles goed vermengen en klaar is kees!

Bron: Smaakmenutie

Terug