Aardappelsalade - I

Aardappelsalade

voor 1 persoon

  • 2 - 3 gekookte aardappels,
    minimaal een nacht in de koelkast, in blokjes gesneden
  • 8 groene of zwarte olijven in vieren gesneden
  • handje rucola of sla naar keuze, in reepjes gesneden
    • voor de dressing
  • gesnipperd sjalotje of ½ ui
  • 4 takjes peterselie, in stukjes gesneden
  • 4 takjes bieslook, in stukjes gesneden
  • ½ eetl. citroensap
  • 2 eetl. olijfolie extra vierge
  • 1 theel. mosterd
  • gemalen zwarte peper en zeezout naar smaak

Roer alles door elkaar.

Bron: Eatzo


Aardappelsalade - II

  • 20 cl mayonaise
  • een weinig peterselie

Gebruik resten van gekookte aardappelen en snijd die in schijfjes.
Meng ze met de mayonaise en de fijngesneden ui of ajuinpijpjes.
Leg de sla op een schotel, daarop de aardappelen en versier met de peterselie.

Bron: Astrid Veltman


Aardappelsalade - III

Aardappelsalade

voor 1 persoon

  • 12½ cl zure room
  • 2 eetl. (grove) mosterd
  • 5 cl witte wijnazijn
  • 2 eetl. honing
  • handje bieslook, gesnipperd
  • zout & peper
  • 500 g Bio baby's krieltjes, beetgaar gekookt en in blokjes
  • 1 appel, in kleine blokjes, klokhuis en schil verwijderd

Klop een dressing van de zure room, mosterd, azijn, honing en eventueel mayonaise.
Roer de helft van de bieslook door de dressing en breng op smaak met zout en peper.
Meng de dressing door de aardappel en appel in een kom.
Garneer met de rest van de bieslook.

Bron: Ekoplaza


Aardappelsalade - IV

Aardappelsalade

  • 1 kg vastkokende aardappelen,
    La Ratte, Buggenummer muuskes, asparges
  • 200 tot 250 g mayonaise
  • 150 tot 200 g yoghurt
  • 2 tot 3 middelgrote augurken en wat augurkvocht
  • 2 appels
  • 1 theel. groentebouillonpoeder
  • 1 eetl. scherpe mosterd
 
  • 1 snuifje suiker
  • kappertjes naar smaak
  • 1 kleine ui
  • ansjovispasta, indien gewenst
  • zout & peper
  • 2 tot 3 eieren, voor decoratie

Kook de aardappelen, laat ze afkoelen.
Klop de mayonaise met de yoghurt (400 g in totaal).
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes van ca. ½ cm
Snijd ook de augurken in kleine blokjes.
Doe de stukjes komkommer en appel bij de dressing en breng op smaak met een scheutje augurkvocht, de mosterd, groentebouillonpoeder, suiker, peper en zout.
Voeg kappertjes, een beetje ansjovispasta en eventueel een fijn geraspte ui toe.
Snijd de aardappelen in iets grotere blokjes (iets minder dan 1 cm) of in schijfjes en meng ze met de saus.
(Blokjes kleven dan niet aan elkaar en mengen beter met de dressing!)
Versier met 2 tot 3 in vieren gedeelde hardgekookte eieren.

Opmerkingen
Alleen vastkokende aardappelen zijn geschikt voor de saladebereiding.
Oude rassen zoals La Ratte maken een bijzonder lekkere salade.
Aardappelsalade moet altijd vers worden bereid en mag niet langer dan één dag in de koelkast worden bewaard.

Bron: kraut &rüben


Aardappelsalade - V

Aardappelsalade

  • 500 g vastkokende aardappels
  • 1 teen knoflook
  • 1 theel. mosterd
  • 5 kleine augurken
  • 75 g doperwtjes, diepvries
 
  • verse bieslook
  • 3 eetl. yoghurt
  • 2 eetl. mayonaise
  • 1 ei
  • peper & zout

Schil de aardappels en snijd in blokjes van ca 1 cm.
Kook deze in een pan met water met een snufje zout 10 minuten.
Giet daarna af en spoel af met koud water.
Kook daarna ook de doperwtjes gaar in 5 minuten en het ei hardgekookt in 8 minuten.
Spoel ook de erwtjes af met koud water.

Aardappelsalade
Aardappelsalade
Aardappelsalade

Meng de yoghurt met de mosterd, mayonaise en pers het teentje knoflook hier bij.
Breng het mengsel op smaak met peper, zout en fijngehakte verse bieslook.
Snijd de augurkjes en het gekookte ei fijn.
Meng dit samen met de erwtjes door de aardappels heen.

Aardappelsalade
Aardappelsalade
Aardappelsalade

Schep als laatste de romige bieslooksaus door de aardappelsalade.
Laat de aardappelsalade afgedekt goed afkoelen in de koelkast (minimaal een uurtje).
Serveer eventueel met wat extra bieslook.
Bewaar de aardappelsalade maximaal 2 dagen in de koelkast.

Bron: Leuke recepten


Aardappelsalade - VI

Aardappelsalade

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetl. olie
  • 10 cl groentebouillon
 
  • 1 eetl. mosterd
  • 2 takjes platte peterselie
  • 4 eieren peper
  • 4 zure augurken
  • zout

Schil de aardappelen, snijd ze doormidden en kook ze met een snufje zout in 20 minuten gaar.
Kook de eieren in 10 minuten hard.
Laat ze direct in koud water schrikken, pel ze en snijd ze in stukjes.
Maak de knoflook en ui schoon en snijd ze heel fijn.
Laat de augurken goed uitlekken en snijd ze in plakjes.
Giet de aardappelen af en snijd ze in ± 5 mm dikke plakjes.
Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook.
Blus dit af met bouillon en voeg de mosterd toe.
Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.
Doe de zure room of mayonaise in een schaal en roer hier de afgekoelde mosterdsaus, augurken, eieren en aardappelen door.
Breng de aardappelsalade verder op smaak met versgemalen peper en zout en schep er tenslotte de fijngehakte platte peterselie door.
Laat de salade nog 30 minuten afgedekt staan om door en door af te koelen.

Bron: Verse oogst

Terug