Zoetzuur van pompoen

  • 3 kg pompoen
  • 1 kg rode uien in ringen
  • 250 g grof zeezout
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 2 theel. kurkuma (= geelwortel)
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 l witte wijnazijn
  • 2 theel. mosterdzaadjes
  • 4 theel. korianderzaadjes

Snijd de pompoen in plakken van 1 cm dik, leg ze in een kom en meng ze met de uiringen en 4 eetlepels zout.
Bedek de kom met een doek en laat de groenten 24 uur vocht verliezen.
Spoel ze met koud water af en laat ze in een vergiet uitlekken en op keukenpapier verder drogen.
Meng de rest van het zout met de suiker en de kurkuma in een roestvrij stalen pan.
Roer er langzaam de wijnazijn en het citroensap door en verwarm het mengsel, al roerend, op laag vuur tot de suiker is opgelost.
Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
Neem de pan van het vuur, voeg de groenten en de mosterd- en korianderzaadjes toe en laat 2 uur staan.
Breng op laag vuur aan de kook en schep de groenten in schone, met warm water omgespoelde potten.
Laat het vocht 15 minuten inkoken en giet het dan over de groenten in de potten.
Sluit ze direct af, laat afkoelen en bewaar de potten minstens 6 weken op een koele, donkere plaats, alvorens ze aan te breken.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug