Zoete pompoentaart

Een traditioneel recept, in Amerika bekend als de ‘pumpkin pie’.

  • 175 g bloem (gezeefd)
  • 100 g boter in klontjes
  • 2 theel. suiker
  • 8 cl koud water
  • 1 eidooier
  • 2 cl melk
  • gedroogde bonen
    • voor de vulling:
  • 2 eieren
  • 180 g bruine suiker
  • 500 g afgekoelde gekookte, geprakte pompoen
  • 7½ cl slagroom
  • 2 cl sherry
  • 1 theel. kaneel
  • ½ theel. nootmuskaat
  • ½ theel. gemalen gember

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Werk boter en bloem met de vingers tot een kruimelig mengsel.
Roer er suiker door en voeg water toe.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak.
Kneed het tot het soepel is.
In plasticfolie minstens een half uur in de koelkast leggen.
Dan uitrollen tot een lap voor een taartvorm van 23 cm.
Randjes bewaren voor de garnering: uitrollen tot 2 cm dikte, met mes bladvormpjes uitsnijden.
Eidooier met melk loskloppen en er de rand van de taart mee bestrijken.
Rand garneren met de blaadjes en licht aandrukken.
Blaadjes licht bestrijken met het eimengsel.
Dek de vorm af met vetvrij papier.
Daarop een laag bonen leggen en 10 minuten in de oven bakken.
Papier en bonen verwijderen.
Gebak nog 5 minuten in de oven bakken tot het goudbruin is.
Laten afkoelen.
Voor de vulling de eieren met suiker in een kom loskloppen.
Pompoen, sherry en kruiden toevoegen en goed doorroeren.
Over de taartbodem gieten en 40 minuten bakken of tot de vulling stevig is.

Tuinvereniging Ons Genoegen

Terug