Zoete pompoentaart

  • 300 g bladerdeeg
  • 600 g pompoen
  • 50 g boter
  • 200 g griessuiker
  • sap van 2 limoenen
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 4 eetl. rozijnen (geweekt in rum)
  • 3 eieren
  • 1 dl room
  • taartvorm (Ø 25 cm) doorsnede

Schil de pompoen, verwijdert de pitten en snijd in stukjes.
Doe dit in een kookpot samen met de boter, de suiker, het limoensap en de vanillesuiker.
Laat stoven tot alles gaar is.
Mix het pompoenvlees fijn en doe er de rozijnen bij.
Meng de eieren met de room en meng het met de pompoenpuree.
Rol het bladerdeeg uit, leg in de beboterde taartvorm en doe er het pompoenmengsel in.
Bak ± 50 minuten in een oven op 220 °C.
Dek eventueel af als de taart te vlug kleurt.

Auteur: Marcel de Roock


Zoete pompoentaart - II

Zoete pompoentaart

    • Deeg
  • 75 g suiker
  • 150 g boter
  • 250 g bloem
  • snufje zout
    • Vulling
  • 500 g pompoen (zonder schil of pit), in grote stukken
  • 75 gr suiker
  • 2 kardemompeulen,
    de zwarte zaadjes eruit gehaald en fijngemalen (in bijv. een vijzel)
  • 3 eieren
  • 10 g verse gember (zonder schil), fijn geraspt
  • rasp van schil van een kleine onbespoten sinaasappel
  • 1 vanillestokje, alleen de merg
  • 20 cl slagroom
  • 100 g amandelspijs

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Dit is een recept voor een springvorm van 22 cm Ø.
Smelt de boter in een pannetje, haal van het vuur en voeg al roerend suiker, zout en bloem toe, kneed er dan een soepel deeg van.
Dat is in het begin eerder een beslag, maar wordt later droog en korrelig.)
Bekleed een (lage) springvorm met bakpapier en duw het deeg in de vorm.
Laat dit koud worden in de koelkast
Kook de stukken pompoen in wat water in een kwartiertje zacht en stamp tot moes (laat even iets afkoelen).
Meng met een mixer eieren, suiker, room, sinaasappelrasp, kardemom, gember en vanille en voeg daarna de pompoenpuree toe.

Zoete pompoentaart

Haal de bakvorm met deeg uit de koelkast en bestrooi de bodem met verkruimeld amandelspijs.
Giet er dan de vulling rustig overheen (wellicht komt de amandelspijs naar boven drijven, maar dat geeft niets) en bak de pompoentaart in 45 - 60 minuten gaar.
Laat afkoelen en serveer hem naar believen met een flinke klodder slagroom.

Opmerkingen
Bij mij kwam het amandelspijs niet bovendrijven.
Het bekleden van de bakvorm is gewoon pleisteren met stukken deeg. Ik had een vorm van 26 cm diameter en moest deeg bijmaken.
Lekker, maar ook wel een machtige taart.

Bron: Pompoenenboekje
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug