Pompoensoep - I

vegetarisch

  • 1 pompoen
  • 1 flinke ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 groentebouillonblokje
  • kerrie
  • versgemalen peper
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagels
  • ketjap
  • verse peterselie
  • slagroom

Fruit de gesnipperde ui en knoflook en fruit een lepel kerrie en de instukjes gesneden pompoen mee.
Voeg een halve liter water, het bouillonblokje, de geraspte wortel, peper, het laurierblad, de kruidnagels, een scheutje ketjap en gehakte peterselie toe en laat dit 15 - 30 minuten koken.
Verwijder de laurier en de kruidnagels en pureer de soep (bijv. door alles door een zeef te wrijven).
Roer van het vuur af een scheut slagroom door de soep.
Bestrooi de soep ter garnering voor het opdien met nog wat peterselie.

Ik gebruik als basis voor pompoensoep altijd lamsbouillon, op e.o.a. manier blijkt die combinatie het uitstekend te doen.
In het najaar, als de pompoenen het lekkerst zijn, maak ik flink wat pompoenpuree van Butternut of een andere soort met veel smaak, en vries dat in, altijd bij de hand.
Parmezaanse kaas in de soep moedigt de smaak ook lekker aan.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Pompoensoep - II

met rijst en tijm
voor 6 personen

  • 1½ kg oranje pompoen (zonder zaad ca. 1 kg)
  • 1 grote Spaanse ui, in ringen
  • 60 cl lekker gekruide kippenbouillon
  • 1 theel. gedroogde, geplette pepers
  • 1½ theel. zout
  • 1 kaneelstokje, gebroken
  • 1 klein bosje tijm, plus extra ter garnering
  • 1 laurierblad
  • 100 g langkorrelrijst
  • 30 cl melk

Snijd de pompoen in blokjes en doe ze met de bouillon, pepers, zout, kaneel. tijm en laurierblad in een pan.
Breng het geheel aan de kook, leg de deksel erop en laat dit 20 minuten zachtjes koken totdat het gaar is.
Doe intussen de rijst in een andere pan met een laagje van 2½ cm kokend water erop.
Breng het aan de kook. leg de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de rijst zachtjes koken tot het meeste water is opgenomen.
Verwijder wanneer de groenten zacht en moesachtig zijn de tijm en laurierblad.
Deze hebben we verder niet meer nodig.
Bewaar het kaneelstokje.
Gebruik een blender en pureer de soep tot een crèmige substantie.
Voed de uitgelekte rijst en de melk toe, proef en breng het op smaak.
Breng alles aan de kook, laat 5 minuten zachtjes koken.
Serveer de soep met een paar tijmtakjes erop en enkele stukjes kaneelstok.
Je kan deze soep ook koud serveren, met warm knoflook- of kruidenbrood of fougasse (Provençaals brood).


Pompoensoep - III

  • 750 g pompoen
  • 1½ ui
  • 1 rode peper
  • 10 cm verse gember
  • scheut olijfolie
  • 3 theel. kerrie
  • 60 cl water
  • 2 bouillonblokjes
  • evt. nog wat gembersiroop, of gewoon wat suiker

(de groenboer raadde een stuk van een grote aan tegenover zo'n mooie kleine, die waren veel minder lekker volgens hem)

Snipper ui, peper en gember.
Fruit in olijfolie, voeg kerrie toe.
Schil de pompoen en maak binnenkant schoon, snij in blokjes.
Voeg als ui goed glazig is de pompoen toe en bak enkele minuten op hoog vuur.
Voeg water en bouillon toe en laat rustig koken tot de pompoen platgedrukt kan worden met de spatel.
Haal alles door de passeerzeef en dien op!
Bij ons met Turks brood en gevolgd door gemarineerde afrikaanse kip en couscous.

Wouter van den Berg


Pompoensoep - IV

pompoensoep (29K)

  • 750 g oranje pompoen
  • 2 aardappels
  • 125 g champignons
  • 75 cl groenten- of kippenbouillon
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 1 laurierblad
  • 1 eetl. olijfolie
  • scheutje melk
  • peper
  • ½ bosje fijngesneden koriander

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokjes.
Schil de aardappels en snijd deze in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Verhit de olie en fruit hierin de ui en geperste knoflook.
Voeg de kerriepoeder en de blokjes pompoen en aardappel toe en fruit het geheel ongeveer 5 minuten.
Voeg de bouillon en het laurierblad toe.
Kook de pompoen met de deksel op de pan in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar.
Verwijder het laurierblad.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
Snij de champignons stukjes en bak ze met wat peper.
Breng de soep weer aan de kook en voeg de melk en champignons toe.
Maak de soep op smaak met peper.
Roer de koriander erdoor en serveer direct.

Tip
Lekker met stokbrood.

Bron: Nederlandse Hartstichting


Pompoensoep - V

vegetarisch, voor 2 personen

  • stuk pompoen
  • 1 ui
  • 2 theel. kerriepoeder
  • 1 eetl. olie
  • 4 dl groentebouillon
  • 1 dunne prei
  • 4 takjes bladselderij
  • 2 eetl. halfvolle yoghurt
  • 1 eetl. zure room

Snijd het vruchtvlees van het stuk pompoen in blokjes.
Maak de ui schoon en snijd hem klein.
Fruit de ui met de kerrie in de olie goudgeel.
Voeg de pompoen toe met de groentebouillon.
Breng dit aan de kook en kook de soep 20 minuten.
Pureer de massa in een keukenmachine of met de staafmixer.
Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen.
Breng de soep met de prei weer aan de kook en kook de soep nog een paar minuten.
Maak hem op smaak met wat peper en nootmuskaat.
Was de selderij en knip de blaadjes klein.
Meng de yoghurt met de selderij en de zure room en schep dit aan tafel op de soep.

Menusuggestie
Lekker met roggebrood met nagelkaas.

Bron: Voedingscentrum


Pompoensoep - VI

vegetarisch

  • 1 kleine oranje pompoen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • wit van 1 prei

Pompoentje wassen en ongeveer 8 minuten in de magnetron verwarmen (10 minuten in een gewone oven op 180 °C kan trouwens ook).
Zo kun je hem gemakkelijker snijden.
Uien en knoflook pellen en snipperen en de prei wassen en fijn snijden (enkel het wit !).
Stoof de prei, ui en look aan in wat olijfolie.
Eerst de pompoen laten wassen als je de schil mee laat eten.
Snij de pompoen open en haal er de pitten uit.
Snij het vruchtvlees met de schil eraan in blokjes.
Voeg de pompoen bij de ui, voeg het water toe en de saffraan.
Maak op smaak af met peper en zout en laat 30 minuten koken.
Pureer de soep glad m.b.v. een blender of staafmixer.

Bron: Saffraan, het heilzame kruid


Pompoensoep - VII

vegetarisch

  • 1 hokaido pompoen
  • zonnebloem- of olijfolie
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gemberwortel
  • ½ chilipepertje of lepeltje sambal
  • 80 cl groentebouillon
  • 40 cl kokosmelk
  • sap van 1 citroen
  • ketjap manis
  • handvol korianderblaadjes

Verdeel de pompoen in kwarten, verwijder de pitten met een lepel en snijdt de pompoen in stukken.
Doe die in een braadslee, schep met een scheut olie goed om en zet 25 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven.
Smoor ondertussen in een grote pan de gesnipperde ui, geperste knoflook, geraspte gember, het in stukjes gesneden chilipepertje of de sambal.
Doe er de bouillon en kokosmelk bij en laat een kwartiertje zachtjes koken.
Roer er de pompoen en het citroensap door, pureer met een staafmixer.
Breng eventueel op smaak met ketjap en bestrooi me koriander.

Bron: Michiel Bussink


Pompoensoep - VIII

Pompoensoep

  • 1 kg pompoen, gewassen, in stukken, zonder zaadjes
  • 1½ l groentebouillon van tablet, warm
  • 3 eetl. olijfolie
  • 350 g winterwortels, geschrapt, in stukken
  • 2 uien, in stukken
  • 1 theel. chilipoeder
  • 1 theel. komijnpoeder, (ketoembar)

Verwarm de olijfolie in een soeppan.
Bak hierin de pompoen, wortel en ui circa 5 minuten.
Schep regelmatig om.
Schep chilipoeder, komijn en zout & peper erdoor.
Giet de bouillon erbij en kook de soep in circa 20 minuten gaar.
Pureer de soep.
Schep de crème fraîche erdoor en strooi de koriander erover.

Bereidingstip
Bestrooi de pompoensoep eens met geschaafde amandelen die geroosterd zijn in een droge hete koekenpan.
Maak er iets speciaals van en serveer de soep in een uitgeholde pompoen.

Variatie
Als pompoen niet verkrijgbaar is, gebruik dan 1 kilo courgettes. Courgette kan ook met knolselderij gecombineerd worden.

Wijnadvies
Pompoensoep 'kleurt' prachtig bij de Jean Sablenay, Tesoro of Schoondal rosé. Maar ook wit past: Pinot Blanc van Kastelbourg of Santa Balera Sauvignon Blanc/Chardonnay.

Bron: Boodschappen


Pompoensoep - XI

Pompoensoep

  • 4 wortels
  • 1 kg pompoen
  • 1½ eetl. curry
  • 30 g gember
  • 50 cl kokosmelk
 
  • 1 l kippenbouillon
  • 2 grote ajuinen
  • 2 stengels prei
  • olijfolie
  • 2 rollen bladerdeeg

Was, schil en snijd al de groenten in kleine stukjes (wortels, ajuin, prei, pompoen en gember).
Doe een scheutje olijfolie in een kookpot en stoof alle groenten samen aan.
Voeg de curry en de kippenbouillon toe.
Laat de groenten ongeveer 20 minuutjes sudderen op het vuur zodat de groenten zacht worden.
Als de groentjes zacht zijn, haal je de kookpot van het vuur en mix je de soep met een mixer.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug