Pompoentaart - I

Pompoentaart

  • 750 g pompoenmoes
  • 500 g gesmolten boter
  • 500 g suiker
  • 6 eieren
  • 750 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 afgestreken eetl. kaneel
  • ½ theel. nootmuskaat
  • ½ theel. gemalen kruidnagel
  • 1 dl melk
  • kopje gewelde rozijnen
  • gedroogde abrikozen
  • zout
  • geraspte citroenschil

Pompoen in blokjes snijden en in klein bodempje water stoven tot het zacht is en vervolgens pureren.
Beboter een springvorm (diameter 24 cm Ø).
Pompoenmoes mengen met suiker en boter.
Losgeklopte eieren erdoor roeren, kruiden aan mengsel toevoegen.
Het meel erdoor zeven en tenslotte de rest van de ingrediënten toevoegen.
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Bakvorm beboteren en bestuiven met meel.
Mengsel erin doen en in ongeveer 45 minuten in de oven bakken.

Bron: ODIN


Pompoentaart - II

  • 3¾ dl gare pompoen
  • 3¼ dl slagroom
  • 6 eetl. (bruine) suiker
  • 2 afgestreken eetl. witte suiker
  • 1 theel. zout
  • 2 theel. kaneel
  • 1 theel. gemberpoeder
  • ¼ theel. kruidnagelpoeder
  • 1¼ dl donkere of lichte suikersiroop
  • 3 losgeklopte eieren
  • 2 theel. vanille-extract of
  • 2 eetl. cognac of rum
  • 175 g gehakte walnoten

Maak voor een taartbodem van korstdeeg van 22 cm Ø een vulling.

Doe alle ingrediënten, behalve de laatste twee, in een kom, hang die in een pan met kokend water (maar zo, dat het water de bodem niet raakt) en verwarm het mengsel terwijl u voortdurend roert tot het gaat binden.
Voeg de laatste twee ingrediënten toe.
Giet de vulling in de taartbodem, laat de taart afkoelen en serveer er stijfgeklopte slagroom bij.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de volgende bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Meng de ingrediënten voor de vulling, giet de vulling in een blind (met steunvulling van kersenpitten of oude peulvruchten o.i.d.) voorgebakken taartbodem en bak de taart in ± 1 uur gaar.
Desgewenst kunt u walnoten en alcohol weglaten en/of fijngehakte stemgember door de stijfgeklopte slagroom roeren.

Opmerkingen
Het is oorspronkelijk een oud Engels gerecht en bij wie zouden we beter te rade kunnen gaan dan bij Jane Grigson. In haar prachtige 'Groentekookboek' (van dezelfde uitgever die de boeken van een andere grote Britse schrijver over eten, de woensdag gehuldigde Erasmusprijswinnaar Alan Davidson, in Nederlandse vertaling uitbrengt) schrijft ze dat Amerikanen bruine suiker voor hun pompoentaart gebruiken, maar dat zij die smaak vindt overheersen en daarom witte suiker neemt.

Bron: Henja Schneider


Pompoentaart - III

  • 175 g bruine suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
    (of bloem met 1 theel. bakpoeder)
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. kaneel
  • 300 g pompoen in stukjes gesneden
  • 4 eieren
  • kluitje boter of 1½ dl olie
  • (eventueel wat amandelen of krenten of nootjes)

Oven verwarmen tot 180 °C.
Was de pompoen en snij hem door.
Schep de pitten er uit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
Meng de ingrediënten (zonder de pompoen) in een kom en doe er tenslotte de stukjes pompoen door.
Doe het deeg in een vorm (springvorm) en bak de taart in 50 à 60 minuten bruin.
Eventueel afwerken met een bovenlaagje van bijv. crème fraîche, maar dat is alleen voor de sier.

Bron: Het Groene Spoor

Terug