Pompoensoep met rijst en tijm

voor 6 personen

  • 1,5 kg oranje pompoen (zonder zaad ca. 1 kg)
  • 1 grote Spaanse ui, in ringen
  • 60 cl lekker gekruide kippenbouillon
  • 1 theel. gedroogde, geplette pepers
  • 1½ theel. zout
  • 1 kaneelstokje, gebroken
  • 1 klein bosje tijm, plus extra ter garnering
  • 1 laurierblad
  • 100 g langkorrelrijst
  • 30 cl melk

Snijd de pompoen in blokjes en doe ze met de bouillon, pepers, zout, kaneel. tijm en laurierblad in een pan.
Breng het geheel aan de kook, leg de deksel erop en laat dit 20 minuten zachtjes koken totdat het gaar is.
Doe intussen de rijst in een andere pan met een laagje van 2½ cm kokend water erop.
Breng het aan de kook. leg de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de rijst zachtjes koken tot het meeste water is opgenomen.
Verwijder wanneer de groenten zacht en moesachtig zijn de tijm en laurierblad.
Deze hebben we verder niet meer nodig.
Bewaar het kaneelstokje.
Gebruik een blender en pureer de soep tot een crèmige substantie.
Voed de uitgelekte rijst en de melk toe, proef en breng het op smaak.
Breng alles aan de kook, laat 5 minuten zachtjes koken.
Serveer de soep met een paar tijmtakjes erop en enkele stukjes kaneelstok.
Je kan deze soep ook koud serveren, met warm knoflook- of kruidenbrood of fougasse (Provençaals brood).

Terug