Pompoensoep klaargemaakt in de pompoen

  • 1 pompoen, De Rouge Vif d'Etampes is zeer geschikt
  • 25 g gedroogd broodkruim
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 75 g boter
  • 2 fijngemaakte tomaten
  • 1½ theel. gemalen salie
  • 1 laurierblad
  • 50 g geraspte Gruyère
  • zout peper nootmuskaat
  • 2 eetl. fijngehakte peterselie
  • wat tabasco
  • 6 dl room, of kippenbouillon + room

Snijd de bovenkant van de pompoen af en verwijder alle zaadjes en draadjes uit de vrucht.
Wrijf de binnenkant in met wat zacht gemaakte boter en bestrooi het met peper en zout.
Hak de uien fijn en snij de prei, en fruit ze met het geperste knoflookteentje in boter.
Voeg er de fijngemaakte tomaten bij en laat dit geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
Voeg er het broodkruim bij, breng met peper, zout, nootmuskaat, tabasco en salie op smaak.
Haal het mengsel van het vuur en giet het in de pompoen.
Voeg er de geraspte kaas bij en voeg er zoveel room of kippenbouillon + room bij dat de pompoen bijna vol is.
Leg het laurierblad er bovenop.
Eventueel van te voren tot hier klaar te maken.
Zet de pompoen in een voorverwarmde oven (200 °C) en laat hem 1 uur daarin staan tot de buitenkant zacht is geworden en de inhoud kookt.
Zet de oven op 180 °C en laat nog 30 minuten koken.
Haal de pompoen uit de oven, maak voorzichtig het vlees van de vrucht los, maar laat het in de soep.
Roer de fijngehakte peterselie door de soep.
Geef er eventueel gebakken broodcroutons bij.
De inhoud is gaar als deze gemakkelijk met de rug van een lepel kapot gedrukt kan worden.
Maak het fijn met de keukenmachine of de staafmixer.
Roer er de kidneybonen en chorizoworst door.
Maak hem nog wat dunner met 1 glas water, en kruid af met gehakte koriander, tabasco zout en limoensap.
Koel af en zet in de koelkast voor twee dagen.
Zet de pompoentjes netjes in nesten van bakpapier in een braadslede.
Laat er wat ruimte tussen.
Schep de halve soepkom met de koude soep vol.
Dek ze af met bladerdeeg.
Laat de deeg een stuk over de rand heen hangen.
Maak er een decoratief randje van.
Strijk het deeg in met eigeel en melk.
Bak het in de oven 15 minuten op 220 °C.
Dan 35 minuten op 160 °C.
Dek het deeg af met vetvrij papier als het te bruin wordt.
De rest van de soep op het fornuis opwarmen voor een tweede keer op te scheppen.
Geef iedereen een groot servet om het pompoentje vast te houden bij het eten.

Bron: NN

Terug