Pompoencurry - I

  • 1,4 kg pompoen, geschild, ontpit en in dobbelsteentjes
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 eetl. scheut olie
  • 3 eetl. Thaise rode curry pasta
  • 50 à 60 cl kokosmelk
  • 350 200 g basmati-rijst
  • 4 à 6 eetl. verse koriander, fijngesneden
  • 200 à 100 g zachte geitenkaas
  • peper & zout

Neem een grote pan (kasserol).
Verhit de olie en fpompoencurryruit de ui en knoflooksnippers op laag vuur.
Bak de currypasta 1 minuut mee.
Schenk een groot deel van de kokosmelk erbij (zorg ervoor dat het blik tevoren goed gemengd/geschud is, zeker als het geen hele blik is dat u nodig heeft)
Roer alles glad en breng aan de kook.
Doe de pompoenblokjes erbij.
Laat ze in ca. 20 minuten gaar worden.
Af en toe omscheppen.
(Desnoods nog wat kokosmelk bij.)
Kook intussen de rijst.
Breng de curry met peper en zout op smaak, strooi er de koriander over en stukjes geitenkaas.
Serveer met de rijst.

Opmerkingen
1) Erg lekker. We hebben zeer, zeer jonge geitenkaas erover gedaan. Maar al met al is het toch een stevige maaltijd die aankomt. Waarschijnlijk op twee manieren. 350 Gram rijst is veel te veel, net als de geitenkaas. Er mag wel veel meer verse koriander door. Lekker!
2) Het zal met de kwaliteit van de kokosmelk te maken hebben, maar wij hebben nogal dikke melk. In dat geval zou ik het de volgende keer met wat water verdunnen, in plaats van een tweede blik opentrekken (blik = 40 cl).

Bron: NRC 9-1-2008
Gepubliceerd door: MergenMetz


Pompoencurry - II

  • 800 g butternut squash,
    geschild, ontpit en in dobbelsteentjes
  • 2 uien, in plakjes
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 theel. korianderzaak, geplet
  • 4 theel. komijnzaad, geplet
  • 3 kardemomzaaddozen, geplet
  • 1 rode paprika, ontzaad en fijngehakt
 
  • 6 eetl. rode wijn
  • 1 sinaasappel, geraspte schil en sap
  • 8 eetl. verse koriander, fijngehakt
  • 8 eetl. Griekse yoghurt
  • 1 à 2 theel. gedroogde rode peper, in stukjes (vlokken)
  • 3 eetl. olijfolie
  • 4 eetl. double cream, alternatief: kookroom
  • peper & zout

Neem een kasserol (d.i. een grote braadpan).
Verhit de olie en fruit de ui op laag vuur tot ze zacht is.
Voeg de knoflook en kruiden toe en roerbak nog een minuut of twee.
Voeg de pepervlokken, pompoen en rode wijn toe.
Laat sudderen tot de wijn voor de helft is verdampt en de groenten zacht zijn.
Voeg de sinaasappelrasp toe en het sap en de double cream.
Laat twee a drie minuten sudderen tot de saus lichtjes dik begint te worden.
Voeg de peper en zout naar smaak toe.
Doe de verse koriander erdoor.
Opdienen in een kom en wat Griekse yoghurt erop.

Opmerkingen
Mijn gevoel zegt dat er veel te weinig vocht in de pan zit om de pompoen gaar te stoven. Zes eetlepels wijn is niets.

Bron: BBC Food
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug