Pompoencrème met gebakken gnocchi, citroen-rozenbonen en salie-boekweitcrunch

Pompoencrème met gebakken gnocchi, citroen-rozenbonen en salie-boekweitcrunch

    • voor de citroen-rozenbonen
  • 200 g droge witte bonen,
    enkele uren tot één nacht geweekt in water
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 rozenknopjes, of 8 eetl. rozenblaadjes
  • 2 eetl. rozenwater, of -aroma
  • 1 citroen
  • 2 uien
  • 2 paddenstoelbouillonblokjes
  • 2 eetl. olijfolie
  • peper & zout
    • voor de pompoencrème
  • 200 g cashewnoten,
    enkele uren tot één nacht geweekt in water
  • 40 cl water
  • 700 g pompoen, of butternut
  • 4 theel. gerookt zout
  • 1 eetl. extra vierge olijfolie
  • 2 theel. appel(cider)azijn
  • versgemalen zwarte peper
  •  
    • voor de gebakken gnocchi
  • 800 g bereide gnocchi
  • 2 eetl. olijfolie
  •  
    • voor de boekweit-saliecrunch
  • 3 eetl. olie om in te bakken
  • 8 eetl. boekweitkorrels
  • 15 g salieblaadjes
  • snuif zout

Start enkele uren tot de avond vooraf.

Week de witte bonen in ruim water, samen met de laurierblaadjes en knoflookteen.
Week de cashewnoten in ruim water.

Bereiding gerecht

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Schil en snij de pompoen in blokjes en rooster ongeveer 20 minuten in de oven op 180 °C tot de pompoen zacht is.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime kookpot op middelhoog vuur.
Snij de ui in kwarten, en de ½ citroen ook in de helft.
Haal de teen knoflook en laurierblaadjes uit de pot met witte bonen.
Giet het water af.
Voeg de ui, knoflook, citroen en laurierblaadjes toe aan de pot met olie en laat goudbruin bakken.
Blus de pot af met ruim water zodra de ui en citroen goudbruin zijn.
Voeg dan ook de bonen, rozenknopjes en rozenwater toe en kook tot de boontjes de gewenste textuur hebben, ongeveer 30 minuten tot 60 minuten, afhankelijk van jouw bonen.
Kook ze niet plat, ze mogen nog textuur hebben.
Proef regelmatig.
Giet ze dan af en haal de ui, knoflook, rozenknopjes en laurierblaadjes eruit.
Dit zijn de citroen-rozenbonen.
Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af.
Doe de cashewnoten samen met 20 cl water in een blender/foodprocessor of gebruik een staafmixer en mix tot een gladde romige textuur.
Voeg nadien alle andere ingrediënten voor de pompoencrème toe en mix tot een glad geheel.

Dit is de pompoencrème

Zet opzij.
Verhit in een pan op middelhoog vuur 2 eetlepel olie en bak daarin de gnocchi lichtbruin en kruid met peper en zout.
Deze stap geeft de gnocchi een extra lekkere textuur.
Verhit tot slot 2 eetlepel olie in een pan op middelhoog vuur.
Voeg de boekweitkorrels en salieblaadjes toe aan de hete olie en bak tot de salie krokant is en de boekweitkorrels goudbruin.
Werk af met een snuifje zout.

Dit is de boekweit-saliecrunch

Serveer op een bord de pompoencrème en strijk uit met een lepel.
Verdeel daarover de gebakken gnocchi en dan de citroen-rozenbonen.
Werk af met de salie-boekweitcrunch.

Bron: Lisa Wuyts, voedingsdocente en foodblogster
Gepubliceerd door: Velt - Samen eco actief

Terug