Geroosterde pompoen met waterkerspuree

Geroosterde pompoen met waterkerspuree

  • 1 oranje pompoen
  • 2 tenen knoflook uit de pers
  • Genoeg olijfolie extra vergine
  • 100 g gerookt buikspek (of gehakte pecannoten)
  • 150 à 200 g waterkers
  • ½ kropje radicchio
  • 500 g aardappelen, geschild, in stukken

Snijd de pompoen in tweeën, verwijder de zaden en snijd hem in plakken van 2 cm dik.
Bestrooi met wat zout.
Meng de knoflook met 2 eetlepels olijfolie; smeer daar de plakken pompoen mee in en verdeel ze naast elkaar over een grote ovenschaal of een bakplateau bekleed met een stuk bakpapier.
Zet in de koude oven en stel hem in op 200 °C.
Rooster circa 25 minuten en prik dan met een vork om te kijken hoe gaar de pompoen is.
Een klein beetje weerstand is goed, maar niet meer dan dat.
Snijd het spek in zeer kleine blokjes en bak die rustig, zonder toegevoegd vet, uit en knapperig.
Snijd de radicchio ragfijn.
Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Giet af maar bewaar het kookwater.
Snijd de waterkers grof en prop in de beker van de staafmixer.
Voeg wat aardappelvocht toe en pureer.
Stamp de aardappelen (die mogen nooit machinaal gepureerd worden) en doe de waterkersprut erbij.
Voeg kookwater toe tot je een overtuigende puree hebt.
Meng er hartverwarmend veel olijfolie door – 8 eetlepels is toch echt wel nodig – en breng op smaak met zout.
Leg de plakken pompoen op wat puree en bekroon met radicchio en spekkruimels.

Bron: Onno Kleyn

Terug