Gevulde pompoen - I

vegetarisch

  • 1 grote (biologische) pompoen
    (de grootte is afhankelijk van uw grootste kookpan)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 ui
  • 1 prei
  • een stuk knolselderij van ± 200 g of 4 stengels bleekselderij
  • 1 courgette
  • 1 struikje broccoli
  • 250 g gemengde paddestoelen
  • 2 - 3 eetl. olijfolie
  • 400 g gekookte kikkererwten
  • peper
  • (kruiden)zout

Was de pompoen en kook hem in zijn geheel in een grote kookpan in ruim kokend water met de groentebouillonblokjes ± 20 minuten tot hij net zacht begint te worden.
Halveer hem net boven het midden, verwijder het zaad en het slijmerige gedeelte, houd het zachte deel apart en snijd het stevige vruchtvlees in blokjes.
Pel de ui en hak hem fijn.
Maak de prei schoon en snijd hem in ringen.
Maak de selderij schoon en snijd de knol in blokjes en de bleekselderij in boogjes.
Was de courgette en snijd hem in blokjes.
Verdeel de broccoli in roosjes.
Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze eventueel kleiner.
Verhit de olie en bak de groente in de aangegeven volgorde even goed aan met de blokjes pompoen.
Voeg de kikkererwten toe.
Pureer het zachte pompoenvruchtvlees en roer dit, op smaak gemaakt met peper en zout, als bindmiddel door alle groenten.
Vul de pompoen met het groentenmengsel en zet hem in een braadslede of grote ovenschaal ± 20 minuten in een op 190 °C voorverwarmde oven.

Variaties
- Bestrooi het groentenmengsel met geraspte kaas.
- Vervang de kikkererwten door gare couscous.


Gevulde pompoen - II

pompoen (1K)

vegetarisch

  • 1 tak selderij, fijngehakt
  • 35 cl water
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 eetl. geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetl. fijngehakte dille
  • 100 g champignons in plakjes
  • 35 cl groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 sneetje bruin brood verkruimeld
  • 200 g cottage cheese
  • 100 g rijst
  • 100 g linzen
  • 1 pompoen

Week de linzen een uur in 35 cl water.
Spoel ze goed af en laat ze opnieuw uitlekken.
Doe de linzen met de rijst, de groentebouillon en het laurierblad in een pan en breng aan de kook.
Doe het deksel op de pan en laat 30 tot 35 minuten zachtjes doorkoken tot alle water geabsorbeerd is.
Verwijder het laurierblad.
Prik tijdens het koken van de linzen in de pompoen een aantal gaten met een satépen.
Bak de pompoen 25 minuten in een op 150 °C voorverwarmde oven.
Haal ze uit de oven, snij de bovenkant van de pompoen en haal de zaden eruit.
Meng linzen, champignons, selderie, dille en cottage cheese en vul de pompoen daarmee.
Meng broodkruim, Parmezaanse kaas en paprikapoeder en strooi dat over de pompoenen.
Bak ze nog een keer 25 minuten in een op 150 °C voorverwarmde oven.
Serveer met een frisse groene salade of gestoomde groene groente.

Bron: Vegatopia
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug