Pompoen-soufflé met aardappeltjes

    • voor de pompoen-soufflé
  • 4 pompoentjes (bijv. golden nugget)
  • 60 g boter
  • 3 eetl. bloem
  • 1,7 dl melk
  • 1 uitje
  • nootmuskaat
  • 2 kruidnagels
  • laurier blaadje
  • 3 eieren
  • 65 g geraspte pittige kaas
    • voor de roomvenkel
  • 2 venkelknollen
  • sap van 2 limoenen
  • rasp van 1 limoen
  • 2 flinke eetl. honing
  • 2 eetl. bloem
  • 3 dl kookroom
  • 1 teentje knoflook
    • voor de saffraan aardappeltjes
  • 1 kg (nieuwe) aardappelen
  • 2 rode uien, gepeld, in ringen
  • 2 afgestreken theel. komijnpoeder
  • 2 afgestreken theel. kurkuma
  • 2 afgestreken theel. kaneel
  • 4 cm verse gember
  • 2 afgestreken theel. korianderzaad
  • 2 plukjes saffraandraad (in 40 cl warm water geweekt)
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetl. honing
  • olijfolie
  • 2 kleine citroenen
  • flink wat Provençaalse of kalamata olijven
  • 1 bosje verse koriander
  • 2 takjes koriander (decoratie)

Begin met de soufflés.
Verwarm de oven op 210 °C.
Snijd de bovenkant van de pompoenen af en schep de zaadlijsten eruit.
Zet de pompoenen in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.
Bak ze 15 - 30 minuten, tot het vruchtvlees zacht is, niet te zacht, dan scheurt de pompoen!
Laat ze omgekeerd op een rooster uitlekken.
Zet ondertussen de melk op laag vuur.
Voeg de doorgesneden ui (zo komt sap goed vrij) met daarin kruidnagels geprikt, laurierblad en wat vers gemalen nootmuskaat toe.
Schep het meeste vruchtvlees uit de pompoenen, maar laat een rand zitten voor de stevigheid.
Prak het pulp fijn en laat afkoelen in een kom.
Smelt de boter in kleine pan, voeg dan de bloem toe.
Goed roeren en 1 minuut laten bubbelen en goudgeel laten worden.
Voeg dan al roerend langzaam de melk toe en laat 1 minuut koken.
Haal de pan van het vuur.
Splits de eieren en roer de eidooiers samen met de kaas door de melk en voeg dan de pompoen toe.
Meng alles tot een romige saus.
Breng op smaakt met zout & peper.
Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig maar goed door het pompoenmengsel.
Schep het mengsel in de pompoenen.
Vul tot iets onder de rand.
De overgebleven vulling kan worden meegebakken in een ovenschaaltje.
Zet pompoenen in een schaal en bak ze in 20 - 25 minuten goudgeel.
Direct serveren.

De roomvenkel
Snijd de venkel fijn, kook hem enkele minuten met beetje citroen of limoensap.
Giet- en spoel af.
Meng de venkel met honing, limoensap en -rasp, zwarte peper, een beetje geperste knoflook, bloem en wat zeezout.
Doe een klein beetje olijfolie in een hapjes- of wokpan.
Voeg het venkelmengsel toe.
Voeg de kookroom toe en laat 20 - 30 minuten zachtjes pruttelen.

Saffraan-aardappeltjes
Was de aardappeltjes, schil ze niet.
Snijd in parten in de lengte.
Kook ze 10 minuten in gezouten water.
Giet ze af.
Verwarm de olijfolie in een wok of tajine.
Fruit hierin de ui (in ringen), voeg dan de kruiden, gember(geraspt), knoflook (in plakjes), zout en honing toe.
Laat alles 5 minuten bakken.
Voeg de aardappelen toe, daarna de citroen (in 8 partjes) en ten slotte de saffraan met bijbehorend water.
Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen.
Voeg dan de olijven en de fijngehakte koriander toe en laat weer 5 minuten sudderen.
Proef de bouillon en breng eventueel op smaak met zout, kruiden of honing.
Server met 2 takjes koriander.

Auteur: Maartje Borst
Gepubliceerd door: LLink McDonald's Kitchen

Terug