Herfst pilav met pompoen en cavolo nero

Herfst pilav met pompoen en cavolo nero

  • 100 g basmatirijst
  • 1 kg pompoen, in kwarten en dan 1 cm dikke schijven
  • 3 ui, in (halve) dunne ringen
  • 4 tenen knoflook, dun gesneden
  • 1½ theel. komijnpoeder
  • 1½ theel. garam masala
  • ⅔ theel. kurkuma
  • 2 groene of rode pepers, fijngehakt
  • 200 g palmkool, van de nerf getrokken,
    3 x gewassen en grof gehakt
  • 1 citroen in parten (optioneel)
  • peper uit de molen & zout
  • arachide of raapzaadolie

Verwarm de oven voor op 200 °C
Neem een kom, doe de rijst erin en spoel een paar keer.
Als het vrij schoon is, dan heet water bij de rijst in de kom en wegzetten.
Leg de parten pompoen op een bakplaat (evt bakpapier eronder) en besprenkel het met olie, peper en zout.
Let op de timing, afhankelijk van de dikte en grootte van de plakken pompoen, maximaal een half uur in de oven.
In een grote stevige pan een fikse scheut olie verhitten op middelhoog vuur.
Doe de uien in de pan en iets later de knoffen en smoor het een goede vijf minuten.
Doe dan de kruiden erbij.
Schep goed om.
Als het echt begint te bruinen, de palmkool erbij doen.
Omscheppen.
Giet de rijst af.
Doe dit bij de ui-kruiden en giet er 60 cl warm water bij.
Goed door en door omscheppen.
Breng aan de kook, het deksel erop en draai het vuur laag.
Laat zo een minuut of twintig garen.
Daarna het vuur uit en even laten staan.
Nu zullen de parten pompoen ook wel gaar zijn.
Meng de pompen voorzichtig door de kool-ui-kruiden mengen.
Serveer.
En als je citroen hebt, doe er een partje bij.

Opmerkingen
In het originele recept wordt gerookte knoflook gebruikt.
Heel lekker, maar dat hadden we niet in huis.
Hoewel het een vegetarisch gerecht is, aten we het met een plak gebakken varkenslever.
Gaat heel goed samen.

Bron: Meere Sodha, The Guardian, oktober 2017
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug