Pompoen lasagne - I

Pompoen lasagne

  • 25 g boter
  • 30 g volkorenbloem
  • 30 cl koude melk
  • een handje oude geraspte kaas
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 grote uitgeperste teen knoflook
  • een halve fijngesneden rode peper
  • een eetl. olijfolie
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 1 theel. oregano
  • ½ flespompoen (alleen de steel)
  • 6 volkoren lasagnebladen
  • 1 bol mozzarella

Verwarm de over voor op 180 °C.

Bechamelsaus
Smelt de boter in een steelpan (laat het niet bruin wordenl).
Voeg onder goed roeren met een pollepel de volkorenbloem toe en laat een paar minuten garen.
Voeg hier scheutje voor scheutje, onder goed roeren, de koude melk aan toe tot er een gladde saus ontstaat.
Laat dit onder voortdurend roeren nog even pruttelen.
Voeg dan een handje oude geraspte kaas toe.
Breng de bechamelsaus op smaak met wat nootmuskaat, zout & peper.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de chilipeper fijn.
Fruit dit aan in een pan met wat olijfolie.
Voeg de tomatenblokjes toe en breng de saus op smaak met de oregano en wat peper en zout.
Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen.
Gebruik alleen de steel van de flespompoen en schil deze.
Snijd de pompoen in hele dunne plakjes met behulp van een mandoline (of een mes).
Neem een grote ovenschaal en verdeel een flinke lepel tomatensaus over de bodem van de schaal.
Verdeel de plakjes pompoen over de tomatensaus.
Verdeel daarover een paar lepels van de bechamelsaus.
Leg drie volkoren lasagnebladen op de bechamelsaus en herhaal de voorgaande stappen.
Eindig met een laag tomatensaus en leg daarop nog een paar plakjes pompoen.
En verdeel het laatste beetje bechamelsaus over de pompen.
Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over de lasagne.
Bak de lasagne met pompoen in ongeveer 35 - 40 minuten af in de voorverwarmde oven.

Bron: Uit Paulines keuken
Gepubliceerd door: Doe maar gezond


Pompoen lasagne - II

Pompoen lasagne

  • 1 pompoen
  • 1 theel. Râs al Hânout
  • 1 theel. gemalen koriander
  • 250 g riccota kaas
  • 55 g boter
  • 55 g bloem
 
  • 30 cl melk
  • 200 g groene lasagnavellen
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetl. olie

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Snijd de pompoen in parten, verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in kleine blokjes.
Bak de pompoen en in plakjes gesneden knoflook in 2 eetlepels olie op een hoog vuur al omscheppend gedurende 6 minuten, strooi er dan 1 eetlepel Râs al Hânout en de koriander op.
Draai het vuur laag voeg 2 eetlepels water toe en laat de pompoen met het deksel op de pan in 30 minuten gaar stoven.
Voeg na 25 minuten de ricotta toe en roer goed door.
Maak de bechamel door de boter te smelten, roer daar in één keer de bloem door en vervolgens beetje bij beetje de 35 cl melk zodat een mooie gladde saus ontstaat.
Vet een ovenschaal in met wat extra boter of olie, schep een laag pompoen op de bodem, dek dit af met lasagnavellen, dan een laagje bechamelsaus, dan weer een laag pompoen.
Bouw de lasagna zo tot alle vellen en pompoen op is.
Eindig met lasagnevellen.
Schenk hier dan de overige melk op, laat dit in de ovenschaal ‘zakken’ en bestrooi tenslotte met de geraspte kaas.
Bak de pompoenlasagna in het midden van de voorverwarmde oven in ± 20 minuten gaar en goudbruin.

Pompoen over?

Bron: Verse oogst

Terug