Soep van kikkererwt en geroosterde pompoen

Soep van kikkererwt en geroosterde pompoen

  • 125 g kikkererwten
  • kleine fles- of oranje pompoen,
    500 g schoongewicht, zonder schil en pitten
  • 2 uien
  • 1 theel. gedroogde tijm of 2 takjes verse
  • peper & zout
  • ½ theel. chilipoeder
  • olijfolie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 blik kokosmelk à 40 cl
  • 1 eetl. balsamicoazijn

De kikkererwten goed wassen en 8 tot 10 uur laten weken in ruim koud water.
Kook de kikkererwten in schoon water zonder zout gaar in 30 à 35 minuten.
Controleer op gaarheid door er een te proeven en kook zo nodig wat langer.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snij de pompoen in stukken en verwijder de schil en pitten.
Pel de uien en snijd ze in grove stukken.
Schik pompoen en uien op de bakplaat.
Strooi tijm, zout & peper en chilipoeder eroverheen.
Besprenkel royaal met olie.
Zet op een richel boven het midden in de oven en rooster in 30 minuten gaar.
Haal de bakplaat uit de oven.
Als je verse tijm hebt gebruikt, verwijder dan de takjes.
Laat de kikkererwten uitlekken en doe 4 eetlepels kikkererwten apart in een kommetje.
Doe het pompoen-uit mengsel van de bakplaat in een pan, voeg dan de kikkererwten, de bouillonblokjes opgelost in 75 cl kokend water en de kokosmelk toe en pureer met de staafmixer of in de keukenmachine fijn.
Breng al roerend tegen de kook aan en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Doe een eetlepel olie in een koekenpan.
Droog met keukenpapier de achtergehouden kikkererwten.
Bak ze al omscheppend in de olie tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de balsamicoazijn toe, schep om en draai de warmtebron uit.
Schep de soep in borden of kommen, verdeel de balsamico-erwten erover en serveer met wat brood of een tosti.

Bron: Peulvruchten.nl

Terug