Geroosterde pompoen - I

geroosterde_pompoen (2K)

  • 1 kleine pompoen (oranje)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetl. gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 eetl. chilipoeder
  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. gemalen komijn (djinten)
  • ½ eetl. balsamicoazijn
  • 4 eetl. olijfolie
  • ovenschaal, ingevet

Verwarm de oven voor op 225 °C.
Boen de schil van de pompoen schoon.
Halveer hem en verwijder de zaden.
Snijd de helften in stukjes van 2 - 3 cm breed, maar schil ze niet.
Pers de knoflook uit boven een kommetje en roer er Provençaalse kruiden, chilipoeder, kaneel en komijn door.
Voeg azijn en olijfolie toe en roer tot een homogene saus.
Bestrijk de pompoen met de saus.
Zet ze in een ovenschaal.
Schuif de schaal middenin de oven en rooster de pompoenstukjes in 25 minuten gaar.
Bestrijk ze tussentijds desgewenst nogmaals met de saus.

Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen.

Bron: Allerhande


Geroosterde pompoen - II

  • 1 flinke flespompoen, (Butternut)
  • 3 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. honing
  • flinke theel. chilipoeder
  • scheutje citroensap

Meng de olie, honing, chilipoeder en citroensap in een grote schaal met deksel, eventueel een beetje verwarmen om goed door elkaar te kunnen roeren.
Gebruik biologiscche pompoen, omdat je de schil niet verwijdert is dat belangrijk.
Borstel de pompoen goed schoon en was hem.
Snijd hem in de lengte doormidden en schep zaden en draden eruit.
Snijd de halve pompoenen in plakken van 1½ - 2 cm dik.
Doe de plakken in de schaal met het olie-honing mengsel en doe de deksel erop.
Schud voorzichtig
door, zodat alle oppevlakten van de plakken pompoen bedekt worden door het mengsel.
Oven voorverwarmen op 180 °C, en de plakken rechtop op de ovenplaat plaatsen. ongeveer 30 minuten in de oven.
De pompoen is dan zacht en de schil kan je gewoon mee opeten.

Bron:: PM3 Receptensite


Geroosterde pompoen - III

  • 500 gpompoen
  • grof (zee)zout
  • 1 eetl. olie
  • tijm

Warm de oven voor op 200 °C.
Snijd de pompoen in stukken en schil ze.
Verwijder de draden en pitten en snijd het vruchtvlees in niet te kleine stukken.
Schep de stukken pompoen in de braadslee en schep er een beetje grof zout, wat peper en de olie door.
Rooster de pompoen in ± 45 minuten gaar en lichtbruin.
Schep de groente af en toe om.
Strooi er wat tijm over.

Menusuggestie
Lekker met geroerbakte blokjes kalkoen met aardappelpartjes.

Bron: Voedingscentrum

Terug