Pompoensoep met gerookte knoflook

  • 1 Butternut pompoen van ca.2 kg.
  • boter om mee te bestrijken
  • 5 tenen gerookte knoflook, fijngesneden, meer of minder naar smaak
  • 150 g pancetta of gerookt ontbijtspek
  • 1 theel. versgeraspte gember
  • 1/4 bosje verse koriander, fijngesneden
  • 2 Spaanse pepertjes,zonder zaadjes, fijngesneden, meer of minder naar smaak
  • 2 eetl. fijngesneden selderijblaadjes
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 4 eetl. fijngesneden lavasblaadjes
  • 10 blaadjes verse basilicum, fijngesneden
  • 1 mespunt kerriepoeder
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 l lams- of kippenbouillon, hoog op smaak, (bij voorkeur lamsbouillon)
  • 2 dl room
  • Parmezaanse- of andere pittige kaas (Prima Donna)
  • peper
  • zout

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Halveer de pompoen en smeer de snijkanten in met boter, zet de helften met de beboterde snijkant op een bakplaat en laat de pompoen, in ca. 1½ uur, helemaal zacht worden, schep het vruchtvlees uit de schil.
Verwarm de olie en zweet hierin ontbijtspek en knoflook aan, laat 3 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren en voeg : kerrie, sjalot, koriander, gember, lavas, selderij en pepertjes toe, laat 5 minuten zachtjes bakken.
Blus af met de bouillon en laat alles helemaal gaar worden.
Roer regelmatig, voeg het pompoen-vruchtvlees toe en pureer het mengsel met de staafmixer.
Breng verder op smaak met peper en zout, roer tenslotte de room door de soep.
Laat alles goed warm worden en gebruik opnieuw de staafmixer.
Serveer meteen met geroosterd brood (of tranches doreés), en strooi er aan tafel vers geraspte Parmezaanse of andere pittige kaas over.
Butternut is in Nederland niet algemeen verkrijgbaar, zelf kweken dus of vervangen door een andere aromatische pompoen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug